Hoe lang je voedsel veilig kunt bewaren
Jaarlijks gooien mensen voor duizenden kilo’s aan voedsel weg. Het is dan ook een stuk beter voor de portemonnee en het milieu om zuiniger aan te doen met voedsel. Door bewust met voedsel om te gaan zullen een stuk minder dieren onnodig sterven! Vlees weggooien staat gelijk aan een dier weggooien, dan had dat dier beter kunnen blijven leven toch? Je doet er dan ook goed aan om verstandig met voedsel om te gaan, door producten in te vriezen kun je deze een stuk langer bewaren. Hieronder zijn een aantal tabellen waar aangegeven is hoe lang je een bepaald soort voedsel kunt bewaren in de koelkast en in de diepvries. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur in de koelkast niet warmer dan 7 graden Celsius mag zijn en de in de diepvries moet altijd -18 graden Celsius zijn. Denk er ook om dat je diepvries producten uit de supermarkt in een koeltas mee naar huis neemt om de kwaliteit beter te houden.
TIP: Vries je voedsel in? Maak dan zelf een label met de datum van invriezen. Zo kun je precies zien of iets nog goed is om te consumeren of dat het toch beter is om het weg te gooien.
- Vleeswaren
- Kip en Vlees
- Vis
- Zuivel producten
- Boter, Kaas en Eieren
- Overige etenswaren
Vleeswaren |
Koelkast max. 7 ºC |
Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Fricandeau, Rosbief | 2 dagen | 3 maanden |
Casselerrib, Ham, Kipfilet | 4 dagen | 3 maanden |
Bacon, Cervelaatworst, Ontbijtspek, Rookvlees (Gezouten Vleeswaren) | 1 week | 1 tot 3 maanden |
Boterhamworst, Gebraden Gehakt, Gekookte WorstGelderse worst, Leverkaas, (Smeer) Leverworst (Gekookte Vleeswaren) | 4 dagen | 3 maanden |
Filet Américain | dag van aankoop | niet invriezen |
ss=”tftable” border=”1″>
Kip en Vlees
Koelkast
max. 7 ºC
Diepvries
-18 ºC
Rauw Gehakt, Hamburgers, Slavinken (Gemalen vlees)1 dag2 tot 3 maandenRauw Varkensvlees2 dagen4 maandenRauw Rundvlees2 dagen6 tot 12 maandenRauwe Kip2 dagen9 maandenGebraden en Gebakken Vlees3 tot 4 dagen3 maandenRestjes Vlees van de BBQniet bewarenniet invriezen
Vis |
Koelkast max. 7 ºC |
Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Magere vis | 1 tot 2 dagen | 6 maanden |
Vette vies | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Gerookte vis | 2 dagen | 3 maanden |
Zoute Haring | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Gebakken vis | 2 dagen | 3 maanden |
Garnalen | 1 dag | 3 maanden |
Gekookte Mosselen | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Rauwe Mosselen | 1 dag | niet invriezen |
Zuivel producten |
Koelkast max. 7 ºC |
Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Vla | 3 dagen | niet invriezen |
Slagroom | 3 dagen | niet invriezen |
Melk, Chocolademelk | 3 dagen | niet invriezen |
Yoghurt, Kwark | 4 dagen | niet invriezen |
Karnemelk | 4 dagen | niet invriezen |
Boter, Kaas en Eieren |
Koelkast max. 7 ºC |
Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Stuk Jonge of Jongbelegen Kaas | 1 week | 2 tot 4 maanden |
Stuk Belegen of Oude Kaas | 14 dagen | 2 tot 4 maanden |
Zachte Kaas (Brie, Camembert) | 4 dagen | 3 maanden |
Boter | 1 tot 2 weken | 1 tot 2 maanden |
Margarine | 4 weken | 1 tot 2 maanden |
Halvarine | 4 weken | niet invriezen |
Plakken Kaas | 3 dagen | niet invriezen |
Geraspte Kaas | 3 dagen | niet invriezen |
Smeerkaas | 1 week | niet invriezen |
Rauwe, ongekookte Eieren | 4 weken | niet invriezen |
Gekookt Ei | 1 week | niet invriezen |
Overige Etenswaren |
Koelkast max. 7 ºC |
Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Moedermelk | 3 dagen | 6 maanden |
Zelfgemaakt Groentehapje | 1 dag | 8 maanden |
Vruchtensap | 3 tot 4 dagen | niet invriezen |
Eiersalade, Huzarensalade | 1 dag | niet invriezen |
Restjes Warme Maaltijden of Kant en klaar | 2 dagen | 3 maanden |
Bereide Soep | 2 dagen | 3 maanden |
Slagroomgebak | 1 dag | 1 maand |
Appelgebak | 3 dagen | 3 maanden |
Sla, Andijvie, Spinazie (Bladgroenten) | 2 dagen | niet invriezen |