Hoe lang voedsel bewaren?

Hoe lang je voedsel veilig kunt bewaren

Jaarlijks gooien mensen voor duizenden kilo’s aan voedsel weg. Het is dan ook een stuk beter voor de portemonnee en het milieu om zuiniger aan te doen met voedsel. Door bewust met voedsel om te gaan zullen een stuk minder dieren onnodig sterven! Vlees weggooien staat gelijk aan een dier weggooien, dan had dat dier beter kunnen blijven leven toch? Je doet er dan ook goed aan om verstandig met voedsel om te gaan, door producten in te vriezen kun je deze een stuk langer bewaren. Hieronder zijn een aantal tabellen waar aangegeven is hoe lang je een bepaald soort voedsel kunt bewaren in de koelkast en in de diepvries. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur in de koelkast  niet warmer dan 7 graden Celsius mag zijn en de in de diepvries moet altijd -18 graden Celsius zijn. Denk er ook om dat je diepvries producten uit de supermarkt in een koeltas mee naar huis neemt om de kwaliteit beter te houden.




TIP: Vries je voedsel in? Maak dan zelf een label met de datum van invriezen. Zo kun je precies zien of iets nog goed is om te consumeren of dat het toch beter is om het weg te gooien.

  • Vleeswarenhoe lang voedsel bewaren
  • Kip en Vlees
  • Vis
  • Zuivel producten
  • Boter, Kaas en Eieren
  • Overige etenswaren

 

Vleeswaren

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Fricandeau, Rosbief 2 dagen 3 maanden
Casselerrib, Ham, Kipfilet 4 dagen 3 maanden
Bacon, Cervelaatworst, Ontbijtspek, Rookvlees (Gezouten Vleeswaren) 1 week 1 tot 3 maanden
Boterhamworst, Gebraden Gehakt, Gekookte WorstGelderse worst, Leverkaas, (Smeer) Leverworst (Gekookte Vleeswaren) 4 dagen 3 maanden
Filet Américain dag van aankoop niet invriezen



ss=”tftable” border=”1″>

Kip en Vlees

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Rauw Gehakt, Hamburgers, Slavinken (Gemalen vlees)1 dag2 tot 3 maandenRauw Varkensvlees2 dagen4 maandenRauw Rundvlees2 dagen6 tot 12 maandenRauwe Kip2 dagen9 maandenGebraden en Gebakken Vlees3 tot 4 dagen3 maandenRestjes Vlees van de BBQniet bewarenniet invriezen

Vis

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Magere vis 1 tot 2 dagen 6 maanden
Vette vies 1 tot 2 dagen 3 maanden
Gerookte vis 2 dagen 3 maanden
Zoute Haring 1 tot 2 dagen 3 maanden
Gebakken vis 2 dagen 3 maanden
Garnalen 1 dag 3 maanden
Gekookte Mosselen 1 tot 2 dagen 3 maanden
Rauwe Mosselen 1 dag niet invriezen
Zuivel producten

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Vla 3 dagen niet invriezen
Slagroom 3 dagen niet invriezen
Melk, Chocolademelk 3 dagen niet invriezen
Yoghurt, Kwark 4 dagen niet invriezen
Karnemelk 4 dagen niet invriezen



Boter, Kaas en Eieren

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Stuk Jonge of Jongbelegen Kaas 1 week 2 tot 4 maanden
Stuk Belegen of Oude Kaas 14 dagen 2 tot 4 maanden
Zachte Kaas (Brie, Camembert) 4 dagen 3 maanden
Boter 1 tot 2 weken 1 tot 2 maanden
Margarine 4 weken 1 tot 2 maanden
Halvarine 4 weken niet invriezen
Plakken Kaas 3 dagen niet invriezen
Geraspte Kaas 3 dagen niet invriezen
Smeerkaas 1 week niet invriezen
Rauwe, ongekookte Eieren 4 weken niet invriezen
Gekookt Ei 1 week niet invriezen
Overige Etenswaren

Koelkast

max. 7 ºC

Diepvries

-18 ºC

Moedermelk 3 dagen 6 maanden
Zelfgemaakt Groentehapje 1 dag 8 maanden
Vruchtensap 3 tot 4 dagen niet invriezen
Eiersalade, Huzarensalade 1 dag niet invriezen
Restjes Warme Maaltijden of Kant en klaar 2 dagen 3 maanden
Bereide Soep 2 dagen 3 maanden
Slagroomgebak 1 dag 1 maand
Appelgebak 3 dagen 3 maanden
Sla, Andijvie, Spinazie (Bladgroenten) 2 dagen niet invriezen