Schulden

Niemand zit te wachten op schulden, maar het kan altijd gebeuren dat je dringend geld nodig hebt en dit niet opontstaan schulden de bank hebt staan. Soms heb je even geen geld en laat je wat rekeningen liggen. Nog niets aan de hand, wanneer je de schuld gewoon kan aflossen en de rekening later wel kan betalen. Maar wat gebeurt er wanneer de onbetaalde rekeningen zich opstapelen en het niet meer mogelijk is de maandelijkse termijnen van de schuld te voldoen?

Waardoor ontstaan de schulden?

Schulden ontstaan simpelweg wanneer er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Het maakt wel een verschil waardoor er meer geld uit gaat dan dat er binnenkomt. Komt dit doordat je op te grote voet leeft, dan is een aanpassing in je levensstandaard iets simpeler te realiseren dan wanneer er gewoon te weinig inkomsten zijn om de vaste lasten te kunnen betalen. Mensen raken ook vaak in de schulden doordat er iets veranderd in hun inkomsten of uitgaven. Dit kan zijn door een scheiding of door het overlijden van de grootste kostwinner, maar ook door gezinsuitbreiding of het verlies van een baan.
Wat kan je zelf doen?

Wanneer schulden een te groot probleem worden is het verstandig om het financiële plaatje goed helder te krijgen. Hoeveel inkomen is er, wat gaat er uit aan vaste lasten? Welke schulden zijn er en bij wie lopen deze schulden? Hoeveel geld heb je minimaal nodig om van te leven?

Wanneer je dit op een rijtje hebt gezet, weet je ook wat je per maand kan aflossen. Hierna kan je het beste contact opnemen met je schuldeiser en de situatie uitleggen. Ook zij zijn er bij gebaat, dat jij je schuld kan afbetalen. Probeer een realistische maandelijkse afbetaling van je schulden te realiseren. Wanneer dit niet lukt en je krijgt zelf geen regeling voor elkaar of het blijkt dat de vaste lasten hoger zijn dan het inkomen, dan heb je een serieus probleem. Het is dan het beste om jezelf op de wachtlijst van de schuldsanering te laten zetten. Natuurlijk is het verstandiger om het eerst zelf te proberen, zodat het zover niet hoeft te komen.

Wanneer je in aanmerking wil komen voor de schuldbemiddeling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet een schuldregelingsovereenkomst tekenen en hiermee teken je ook voor een minimaal bedrag om van te leven. Al het overige gaat naar de schuldeisers. Ook mag je tijdens het schuldhulpverleningstraject geen nieuwe schulden maken en moet je de vaste lasten netjes op tijd betalen.

Wanneer er een voorstel voor schuldsanering wordt gedaan, wordt aan de schuldeisers voorgesteld om de schulden in één keer af te betalen. Hiervoor wordt geld geleend bij de kredietbank. Deze lening moet je vanzelfsprekend terugbetalen. Het voordeel is dan wel dat je nog maar één schuldeiser hebt.
Wanneer de schulphulpverlening via het vrijwillig traject niet lukt, zal er gekozen worden voor een wettelijk traject. Hiervoor moet je naar de rechtbank en krijg je een bewindvoerder toegewezen al je post krijgt toegestuurd en gaat bepalen van welk bedrag je moet rondkomen. Probeer het niet zover te laten komen.