wsnp aanvragen

Heeft u moeite met rondkomen? Heeft u alles al geprobeerd, maar blijven de schulden oplopen? Dan is het een idee om ook de WSNP aan te vragen. Met behulp van de WSNP kun je namelijk binnen drie jaar van je schulden af komen en dus weer beginnen met een schone lei. Wie wil dat nou niet?
Wat is de WSNP?

Wsnp staat voor Wettelijke Schuldsanering natuurlijke personen, oftewel zoals het in de volksmond wordt genoemd, de schuldhulpverlening. In eerste instantie kom je in de buitenwettelijke schuldsanering. Als de buitenwettelijke schuldsanering je niet kan helpen om van de schulden af te komen, kun je de wettelijke schuldsanering aan te vragen.

Je komt niet zomaar in de wettelijke schuldsanering, hiervoor moet je eerst wel hebben geprobeerd van je schulden af te komen enwsnp aanvragen dus het traject te volgen van de buitenwettelijke schuldsanering. Dit hoeft je uiteraard niet alleen te doen. Als je bij de schuldsanering komt, zullen zij alle schuldeisers op een rijtje zetten en deze benaderen voor een betalingsregeling. Een betalingsregeling mag niet langer dan 36 maanden duren. Vaak wordt er afgesproken dat er iedere maand een vast bedrag zal worden afgelost. Als de schuldeiser hier zich niet in kan vinden is het ook nog mogelijk dat je de schuld in één keer aflost door een lening af te sluiten bij de kredietbank. Deze bank is juist in het leven geroepen om het ook voor mensen met schulden mogelijk te maken om geld te lenen, zodat ze van hun schulden af kunnen komen. De bovenstaande schuldsanering is de buitenwettelijke schuldsanering.

Bij de wettelijke schuldsanering krijg je een bewindvoerder toegewezen in inzicht krijgt in al je financiële gegevens. Iemand die in de wettelijke schuldsanering komt wordt gepubliceerd in het Insolventieregister. Deze is voor iedereen toegankelijk, schuldeisers die nog niet op de lijst zijn opgenomen kunnen zich hier melden. Tijdens de schuldsanering wordt de rechtbank op de hoogte gehouden door de bewindvoerder van de voortgang en alle handelingen die zijn verricht. De schuldsanering duurt drie jaar en de schulden die dan nog openstaan worden kwijt gescholden als je je hebt gehouden aan alle afbetalingsregelingen enzovoort, zodat je weer met een schone lei verder kunt.

Hoe vraag je de wettelijke schuldsanering aan?

Als je met je schuldeisers geen regeling kunt treffen kan je de officiële schuldsanering aan gaan vragen. Dit moet je doen bij de rechtbank. De aanvraag gaat samen met de verklaring van de gemeente dat het niet mogelijk is om een buitenwettelijke schuldsaneringsregeling te treffen en een overzicht van de financiële situatie naar de rechter. Vervolgens doet de rechter een uitspraak, mocht je met bepaalde schuldeisers geen regeling kunnen treffen, dan kan de rechter hier ook een uitspraak over doen. Hij kan bijvoorbeeld de schuldeiser verplichten om mee te werken aan een afbetalingsregeling.
Kortom, kun jij je rekeningen niet meer betalen? Heb je er alles aan gedaan om ze toch zoveel mogelijk te betalen? Zoek dan help bij de schuldhulpverlening. Mogelijk kunnen zij je helpen om gunstige regelingen te treffen. Zo niet, dan is dit de eerste stap naar de wettelijke schuldsanering, zodat je over drie jaar weer met een schone lei verder kunt.