Geld lenen

Is jouw auto kapot? Wil je graag een huis kopen? Of heb je andere redenen waarom je snel veel geld nodig hebt? Een manier om snel veel geld te krijgen is het lenen van geld. Het lenen van geld wordt tegenwoordig veel gedaan om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen, dit kennen wij ook wel als hypotheek. Er zijn veel mensen die een lening hebben. Het belangrijkste is dat jij duidelijk weet waarvoor jij een lening wilt gaan afsluiten. Dan moet je goed gaan kijken welke leningen er allemaal zijn zodat je niet de verkeerde lening afsluit met bijvoorbeeld een ontzettend hoge rente.

Kan ik een lening afsluiten?

Als je een lening wilt gaan afsluiten is het belangrijk dat je een inkomen hebt, je kunt niet veel lenen als je dit niet hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je niet bkr-geregistreerd bent en dus niet bekend staat als wanbetaler. Je krijgt deze registratie namelijk als je niet voldoet aan je maandelijkse verplichtingen en als schuldeisers lang op hun geld moeten wachten. Kijk dus altijd eerst of jij überhaupt de maandelijkse lasten  kunt dragen voordat je een lening afsluit. Dit kan voorkomen dat je bekend komt te staat bij het bkr en dat kan in de toekomst gevolgen hebben omdat je na zo’n registratie niet snel weer geld kunt gaan lenen.
Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen. Zo heb je het doorlopend krediet; dit geeft jou de mogelijkheid om geld op te nemen hoewel je niet meer krediet op je pas hebt staan. Dat betekent dus dat je rood gaat staan. De rente op rood staan is betrekkelijk weinig en je kunt overwegen hiervan gebruik te maken voor noodgevallen zoals een kapotte wasmachine of iets dergelijks. De hoogte van je doorlopende krediet is verschillend en om de hoogte te bepalen  wordt er gekeken naar je inkomen.

Ook is het mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit is gunstige manier van geld lenen wanneer je snel een grotere hoeveelheid geld nodig bent om bijvoorbeeld een auto te kopen of een bedrijfje wilt gaan starten. De rente van deze lening staat vast en ook de maandelijkse aflossing staat vaak vast. Deze lening wordt verstrekt na goedkeuring omdat hier ook een inkomstenverklaring voor nodig is. De hoogte van je inkomen bepaald het maximale leenbedrag.

Dan is er nog de  hypotheek. Een hypotheek is een van de meest bekende en meest gebruikte leningen. Mensen die een hypotheek willen zijn van plan om een huis te kopen. Ook bij een hypotheek is de hoogte van het bedrag gebaseerd op de hoogte van jouw inkomen. De aflossing is ook in maandelijkse vastgestelde termijnen en soms met mogelijkheid van vrije aflossing hiernaast.

Dan is er nog de mogelijkheid van een  leasecontract. Leasecontracten vallen onder lening en worden ook wel huurkoop genoemd.  Deze mogelijkheid wordt vaak gebruikt bij auto’s Hierbij betaal je maandelijks een vast gesteld bedrag en aan het eind van de looptijd betaal je een bepaald percentage van de gehele waarde van de auto, de auto word dan uiteindelijk van jou.

lenen kost geld

Financiële ondernemingen zijn verplicht in reclame-uitingen voor krediet een waarschuwing op te nemen over de gevolgen die aan dit krediet verbonden zijn. Doel van deze waarschuwing is het verhogen van het bewustzijn van consumenten over de gevolgen van lenen. Bron: AFM

Een creditcard is ook een vorm van lenen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een pinpas alleen moet je eens in de zoveel tijd het bedrag op je creditcard weer inlossen. Ook over een creditcard betaal je rente. Je kunt verschillende soorten kaarten krijgen waarbij het verschilt wat het maximaal leenbedrag is. Dit bedrag is ook weer afhankelijk van je inkomen.

Scholieren kunnen via duo ( dienst uitvoering onderwijs ) ook een lening afsluiten. De voorwaarde is dat je schoolgaand bent. Na het behalen van je diploma kun je een regeling treffen over het terug betalen van deze lening. De rente is niet erg hoog en het kan soms erg prettig zijn voor een student om net wat extra te ontvangen zodat je geen bijbaan hoeft te zoeken maar je volledig op school kunt richten.

Tenslotte is er de mogelijkheid om groeiplannen binnen een bedrijf te financieren met een lening. Hiervoor moet je een zakelijke lening aanvragen.

Heeft geld lenen nadelen?

Lenen is in principe minder gunstig dan het sparen van geld. Het is logisch dat als je geld spaart je hier geen rente over betaalt.Bij lenen is het vrijwel altijd zo dat je een bepaald percentage van het totaalbedrag betaalt aan rente. Ook is het belangrijk dat je eerst goed kijkt of je de maandelijkse lasten van de aflossing kunt missen. Bij een hypotheek bijvoorbeeld is het zo dat wanneer je de kosten niet meer op kunnen brengen je huis het onderpand is. De bank heeft dus de mogelijkheid om jouw huis te verkopen mocht je het niet meer op kunnen brengen.


Wat kost lenen nou precies? Zie het antwoord in het filmpje.

Kan ik geld lenen zonder een inkomen te hebben?

Veel leningen zijn niet mogelijk zonder het hebben van een noemenswaardig inkomen. Maar er is wel een optie om te lenen zonder dat je een inkomen hebt en dat is via de sociale bank. Weliswaar kun je geen hoge lening krijgen maar toch kun je hier een bedrag lenen zonder inkomen te hebben. Een minilening is ook mogelijk zonder inkomen. Dit gaat vaak over kleinere bedragen en dient binnen vrij korte tijd weer ingelost te worden. Echter zijn de kosten hiervan vrij hoog en is dit dus niet erg gunstig.
Zwarte lijst en bkr?

Een bank leent niet zomaar aan iedereen.  Je moet dus ook eerst aantonen dat je een geschikt inkomen hebt voor het bedrag dat je wilt lenen. Het komt wel eens voor dat mensen geld lenen maar niet willen of kunnen voldoen aan de maandelijkse termijnen. Mocht dit systematisch blijven gebeuren kom je op de zwarte lijst van het bkr.

BKR helpt voorkomen dat u financieel gesproken te veel hooi op uw vork neemt. Dit doen wij door organisaties die bij ons zijn aangesloten (zakelijke klanten) te informeren over kredieten die u op dit moment hebt lopen of de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Deze informatie wordt vastgelegd in ons bestand, het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Bron: BKR

De zwarte lijst is een lijst waarop jou gegevens staan en de banken dus kunnen zien dat jij een wanbetaler bent dan wel niet gepland. Je kunt met een bkr registratie bij sommige leningverstrekkers wel een lening afsluiten maar de kans dat je een vindt die jou dit biedt is wel erg klein.

Hoe oud moet ik zijn voor een lening?

Over het algemeen moet je bij de meeste lening 18+ zijn en een noemenswaardig inkomen hebben. Echter is het zo dat je minder snel een hypotheek of dergelijk zult krijgen op je 18e dan op je 30e. Voor jongeren bestaat er ook een soort lening die je kunt krijgen als je nog studeert. Dat is namelijk de lening die je naast je studiefinanciering kunt afsluiten. Het bedrag dat je wilt lenen kun je zelf instellen maar er zit wel een grens aan. Je betaalt hier betrekkelijk weinig rente over en aan het eind van je opleiding, na het behalen van je diploma, kun je met de dienst uitvoering onderwijs ( duo ) afspreken wat je per maand kunt missen en op die manier kun je de lening weer inlossen.

Een lening hebben en hypotheek aanvragen

Helaas is het zo dat als je een lening hebt met maandelijkse aflossing je hypotheek een stuk lager zal zijn. Ondanks dat je bruto-inkomen hoog genoeg is om een redelijke hypotheek te krijgen zul je door je lening een stuk minder kunnen lenen. Het is dus handig om je lening eerst af te lossen voor je een hypotheek aanvraagt aangezien de hoogte van je hypotheek aanzienlijk omhoog gaat als je geen lening meer hebt.  Mocht je een hypotheek hebben welke je voor een groot deel al hebt ingelost kun je bijvoorbeeld voor een verbouwing weer geld uit de hypotheek halen om deze te kunnen bekostigen hierdoor worden je maandlasten wel weer hoger maar heb je wel de mogelijkheid tot verbouwen.

Tegenwoordig is het heel normaal om een lening te hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft wel ergens een lening zoals hypotheek, studielening of gewone lening. Het belangrijkste is om goed te kijken welke aanbieder je kiest aangezien het er erg veel zijn maar de rente vaak niet gelijk is. Sommige rentes zijn zo absurd hoog dat je uiteindelijk moeite zult gaan krijgen met het aflossen van je lening en je dus eigenlijk nooit meer van de lening af zult komen. Een handige tip is om nooit een langere looptijd te nemen dan verwacht plezier te hebben van je product. Zo kun je bijvoorbeeld wel geld lenen om een auto te bekostigen maar let dan op dat de looptijd niet langer is dan dat je de auto zult rijden. Het is immers niet gunstig om nog een lening te nemen voor een auto terwijl je nog bezig bent met het afbetalen van de lening die je had van je vorige auto. Zorg er altijd voor dat je de lening kunt af betalen en start desnoods eens een kleine test door elke maand een vast bedrag opzij te zetten Als dan blijkt dat je dit bedrag maandelijks kunnen missen kun je eens gaan kijken naar een lening waarbij een zelfde bedrag gevraagd word voor de aflossing van de lening.