Werkloos

Wanneer je werkloos wordt, krijg je ineens te maken met een andere wereld. Een wereld die veel vragen op kan roepen. Je krijgt te maken met bepaalde instanties, zoals het UWV en ineens heb je ook minder inkomsten tot je beschikking. Bovendien zal je plotseling weer moeten gaan solliciteren. Het is heel goed mogelijk dat deze nieuwe situatie allerlei vragen bij je oproept. Wij proberen hier op zoveel mogelijk van deze vragen antwoord te geven.
[magnate_promo_1]

Waarmee krijg je als werkloze te maken?

Zorg als werkloze dat je niet je recht op een uitkering verspeeld. Je mag dus in geen geval verwijtbaar werkloos worden. Wanneer werkloos wat nudat het geval is, verval je gelijk in een bijstandsuitkering en dit is een forse achteruitgang in inkomen. Bovendien ben je dan verplicht om eerst je eigen vermogen op te eten.

Als werkloze krijg je te maken met de uitkeringsverstrekker. Dit zal in vrijwel alle gevallen het UWV zijn. Verder krijg je als werkloze te maken met andere rechten en plichten. Het is prettig om op voorhand te weten wat deze inhouden.

Het Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen

Het UWV bestaat sinds 2002 en is een Nederlandse overheidsinstelling die zich bezig houdt met het uitvoeren van diverse werknemersverzekeringen. Hieronder vallen de WW, WAO, WIA, WAZ, Wajong, ziektewet en toeslagenwet. Naast her verstrekken van uitkeringen en het toezicht op de uitkeringsgerechtigden is het UWV ook verantwoordelijk voor de ontslagvergunningen en de re-integratie van de werklozen.
[magnate_promo_1]

Rechten en plichten

Een werkloze heeft rechten, maar ook plichten. Het recht op een inkomen wordt voorzien door een uitkering. Welke uitkering dat wordt en hoe lang is afhankelijk van je arbeidsverleden en kan je terugvinden in de diverse artikelen op deze website. Verder heeft een werkloze recht op 20 vakantiedagen. De plichten van de werkloze bestaan uit sollicitatieplicht en de verplichting zich in te zetten om zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces te kunnen deelnemen. Het UWV beslist hoe je dit doet. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het volgen van bepaalde cursussen. Verder moet je wijzigingen direct doorgeven, evenals vakantie en ziekte. Je afspraken bij het UWV moet je nakomen en je moet ingeschreven blijven als werkzoekende.

Werk zoeken

Veel mensen die werkloos zijn geworden vinden het vaak moeilijk om een nieuwe baan te vinden. Het kan al lang geleden jooblezijn dat men opzoek is geweest naar een baan, of er zijn te weinig passende vacatures. Vandaag de dag zijn er een stuk meer manieren om aan een nieuwe baan te komen, zo kun je tegenwoordig vaak vacatures vinden via internet. Het makkelijke hiervan is dat je in korte tijd bij veel verschillende bedrijven kunt solliciteren. Op websites zoals Jooble, kun je vele online vacatures vinden. Heb je alsnog weinig succes met het vinden van een nieuwe baan, dan kun je ook op de pagina geld verdienen kijken, zodat je wellicht nieuwe idee├źn opdoet om aan geld te komen.