kopen op afbetaling

Bij kopen op afbetaling ga je een schuld aan die je in gedeelten weer gaat afbetalen. Naast de schuld betaal je ook iedere maand eenkopen op afbetaling deel rente, kopen op afbetaling wil dus altijd zeggen dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan wanneer je het geld eerst bij elkaar spaart.

Veel mensen kiezen voor kopen op afbetaling, wanneer het om grote bedragen gaat. Dit kunnen bedragen zijn voor een auto, een nieuwe badkamer of keuken of de inrichting van het huis. Dit zijn zaken waar je langer plezier van hebt en die het daarom ook waard zijn om op afbetaling te kopen.

Ook voor wat kleinere bedragen kan je kiezen voor kopen op afbetaling. Het kan gebeuren dat je wasmachine, koelkast of vriezer het begeeft en dat je op dat moment geen geld het om een nieuwe te kopen.

Minder vanzelfsprekend wordt het wanneer je geld gaat lenen voor een trouwerij of vakantie. Je bent dan lang aan het betalen voor iets wat uiteindelijk slechts een herinnering is. In dit geval is het gevoelsmatig toch echt beter om te zorgen dat je het bedrag van te voren bij elkaar hebt gespaard.

Voordelen van kopen op afbetaling

Je hoeft niet te wachten met de aanschaf van een product. Je kan direct tot koop overgaan, dit is vooral ter vervanging van noodzakelijke goederen een zeer belangrijk voordeel.
Nadelen van kopen op afbetaling

De hoge kosten, met andere woorden de rente die je bovenop de koopsom moet terugbetalen.
Het termijn waaraan je vast zit. Vaak moet je maanden, soms zelfs jaren termijnbedragen plus rente terugbetalen om je schuld te voldoen. Door onvoorziene omstandigheden zoals ziekte of werkeloosheid kan je inkomen sterk verminderen en ook kan het gebeuren dat je op termijn plotseling voor onverwachtse kosten komt te staan. In die gevallen kan het wel eens moeilijk worden om de periodieke betalingen na te komen.

Wanneer je kiest voor kopen op afbetaling bedenkt dan goed of je het product wel echt nodig hebt. Voor een hebbedingetje kan je toch echt beter eerst gaan sparen. Het is handig dat je gebruik kan maken van kopen op afbetaling voor grote bedragen of in geval van nood, maar in alle andere gevallen kan je beter je impulsen bedwingen en kiezen voor sparen.