Hypotheek

Vrijwel iedereen heeft bij de aanschaf van een huis, een hypotheek nodig. De bedragen die geleend kunnen worden zijn flink gedaald ten opzichte van een aantal jaren geleden. Voor veel starters op de woningmarkt is het bijna onmogelijk een hypotheek te krijgen. Zijn er toch mogelijkheden om als starter op de woningmarkt voor een hypotheek in aanmerking te komen?
De woningmarkt begint langzaam weer een beetje op gang te komen en ook starters willen een huis. Alleen hoe moet het nu met de financiering?

De startershypotheek

Veel banken kennen de startershypotheek, hierin zijn de starterssubsidies verwerkt zodat er meer geleend kan worden. Bovendienhypotheek als student worden de startershypotheken vaak aangeboden met kortingen op de bijbehorende verzekeringen en kortingen op notariskosten en taxatiekosten. Helaas heeft nog niet iedere gemeente een starterslening. Wil je een huis kopen in een gemeente waar nog geen starterslening mogelijk is, vraag dan eerst bij de gemeente na of ze dit gaan invoeren en op welk termijn. Van de 403 gemeenten in Nederland verstrekken nu 274 gemeenten de starterslening (cijfers juni 2014).

Koop een huis met nationale hypotheekgarantie (NHG)

Wanneer je een huis komt met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente berekend. Dit kan meer dan een half procent schelen. Dat is toch wel de moeite waard en bovendien maakt het de kans groter dat je de financiering voor het huis rond krijgt. Wanneer je in aanmerking wil komen voor startersleningen en/of een startershypotheek is een huis met een nationale hypotheekgarantie vaak één van de voorwaarden.

Hypotheekvoordeel voor studenten

Ben jij een student en wil je in de toekomst een huis kopen? Dan kan jij misschien vanaf september 2015 gebruik gaan maken van het nieuwe sociale leenstelsel. De rente die betaald wordt over een studieschuld is klein, veel kleiner dan het bedrag wat je betaald over een hypotheek en vanaf september 2015 mag je veel langer gaan doen over het afbetalen van je studieschuld.
Hoe werkt het hypotheekvoordeel voor studenten?

Tijdens je studie leen je het maximale bedrag en je probeert van het geleende bedrag zoveel mogelijk opzij te zetten. Dit zou je kunnen doen door het bedrag weg te zetten op deposito’s. Dit bedrag moet je na je studie in 35 jaar terugbetalen. De huidige leenrente op de studiefinanciering is 0,81 % en deze rente staat voor 5 jaar vast. Wanneer je dit goed doet, houd je veel geld over. Dit geld kan je gebruiken wanneer je een huis gaat kopen. Dit om de kosten te dekken die niet meegefinancierd worden door de bank, maar in sommige gevallen ook om een lagere hypotheek aan te gaan. Het nieuwe studievoorschot wordt zo mede gebruikt als hypotheek.

Heb je al een hypotheek? Bekijk dan hoe je een hypotheek oversluiten kan.