gemiddelde rente hypotheek

De hypotheekrentes zijn al een aantal jaren redelijk stabiel en de verwachting is dat dit voorlopig niet gaat veranderen. Er is een gemiddelde rente hypotheek klein verschil tussen een kortlopende hypotheek en een langlopende hypotheek. De rente op een kortlopende hypotheek (5 jaar vast) is nu (2014) gemiddeld ongeveer 4% en de rente op een langlopende hypotheek (10 jaar vast) ongeveer 5%. Bij een variabele rente is de hypotheekrente het laagst. Dan bedraagt deze slechts 2,89% (2014). Variabel wil wel zeggen dat de rente niet vast staat. Je weet dus niet waar je aan toe bent. Nu kan de rente 2,89% zijn, maar misschien is hij over een half jaar wel twee keer zo hoog.

Variabele rente

Bij variabele rentes zitten soms wel eens addertjes onder het gras. Er zijn banken die doodleuk kosten voor het aanpassen van de rentestanden doorberekenen of verhogingen gelijk doorvoeren en verlagingen een maandje voor zich uitschuiven. Controleer bij een variabele rente dus iedere maand of je niet teveel betaald. Wanneer je daar geen zin in hebt, kan je beter kiezen voor zekerheid en dus voor een rentevaste periode.
Hoe hoog zijn de hypotheken gemiddeld?

  • Mensen tot 25 jaar hebben gemiddeld een hypotheek van rond de €175.000,-.
  • Voor mensen tussen de 25 en 45 jaar liggen de gemiddelde hypotheken alweer iets hoger, namelijk rond de €200.000,-.
  • Tussen de 45 en 65 jaar gaan meestal de kinderen het huis uit. Het leven wordt minder duur en de extra’s worden dan vaak gebruikt voor extra aflossing van de hypotheek. De hypotheekschuld in deze levenscategorie ligt rond de €150.000,-.
  • Mensen van 65 jaar en ouder hebben vaak een lage hypotheeklast. Bij veel mensen is de hypotheek inmiddels afbetaald. Hun hypotheeklast ligt gemiddeld rond de €75.000,-.

Hypotheekadviseur

Het is altijd verstandig om bij het afsluiten of oversluiten van de hypotheek, gebruik te maken van een hypotheekadviseur. In het verleden werd deze hypotheekadviseur uit de provisiekosten betaald. Tegenwoordig mag een hypotheekadviseur niet meer op provisiebasis werken, maar wordt hij rechtstreeks door jouzelf betaald voor zijn advies. Dit om zijn onafhankelijke en beste advies voor jouw specifieke situatie te waarborgen.