welke hypotheek kan ik krijgen

De hoogte van de hypotheek die je kan krijgen hangt af van de waarde van het nieuwe huis, je persoonlijke omstandigheden, de hoogte van de hypotheek en de soort hypotheek. Vanaf 2014 zit er bij de hoogte van de hypotheek een addertje onder het gras. Dewelke hypotheek kan ik krijgen renteaftrek wordt ieder jaar gekort met 0,5%, en zo wordt de renteaftrek van (2013) 52% uiteindelijk slechts 38%. Ook het bedrag wat je kan lenen wordt steeds lager. In 2014 is het nog mogelijk om tot maximaal 104% van de woningwaarde te lenen, maar dit wordt ieder jaar met 1% verlaagd totdat vanaf 2018 nog slechts 100% van de woningwaarde geleend kan worden. Dat wil zeggen dat de kosten voor de notaris, makelaar, de kosten koper en eventuele hypotheekadviseurskosten eerst bij elkaar gespaard moeten worden, alvorens men tot de koop van een huis kan overgaan. Daarnaast moet je ook nog geld overhouden voor de aankleding van het huis (vloerbedekking, gordijnen, verf e.d.).




Welke hypotheek is het beste?

Er zijn diverse soorten hypotheken. Welke hypotheek het beste bij jouw past, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Wel lijkt momenteel de bankspaarhypotheek op dit moment de meest veilige en beste hypotheekvorm. Helaas kunnen starters op de woningmarkt geen gebruik maken voor deze hypotheekvorm. Zij lijken het beste af met een annuïteitenhypotheek.

Soorten hypotheek

Spaarhypotheek
Dit is momenteel de populairste hypotheekvorm. Een hypotheek zonder risico waarbij men zeker is van een afgeloste hypotheek op de einddatum. De hypotheekrenteaftrek is gedurende de gehele looptijd maximaal. Nadeel is dat de hypotheekvorm weinig flexibel is.

Aflossingsvrije hypotheek

Het is mogelijk om tot 50 % van de woningwaarde aflossingsvrij te lenen, mits dit bedrag niet hoger is dan maximaal €142.500,=. Dit betekent dat de schuld blijft staan en dat je alleen rente betaalt. Wanneer je deels een aflossingsvrije hypotheek neemt, is het vaak wel mogelijk om een hoger bedrag te lenen. Fiscaal voordeel loop je mis bij een aflossingsvrije hypotheek. Hierbij mag je namelijk geen aanspraak meer maken op de renteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij gedurende de gehele looptijd een vast bedrag wordt betaald (bij gelijkblijvende rente). Het af te lossen bedrag wordt groter en het rentedeel kleiner gedurende de looptijd.

Lineaire hypotheek

Hierbij wordt de rente ieder jaar lager en begin je dus met veel rente betalen en weinig aflossing. Het is een vrij dure hypotheekvorm, maar je bent er dan wel zeker van dat je na afloop niet met een restschuld blijft zitten. Gedurende de looptijd worden de maandlasten wel steeds lager. Deze hypotheekvorm wordt tegenwoordig weinig meer afgesloten, de spaarhypotheek is dan een goedkopere variant.

Beleggingshypotheek

Hierbij wordt de hypotheek uiteindelijk afgelost met de opgebouwde waarde van de beleggingen. Dit is een risicovolle hypotheek waarbij het eindbedrag niet kan worden gegarandeerd.




Moderne levenshypotheek

Dit is een combinatie van een levensverzekering met een aflossingsvrije hypotheek. Ook dit is een beleggingshypotheek waarbij het eindbedrag niet kan worden gegarandeerd. Je kan niet profiteren van de fiscale renteaftrek, want het betreft hier een aflossingsvrije hypotheek.