schulden en scheiden

Wanneer je gaat scheiden is er naast de emotionele kant ook een financiële kant waar je rekening mee moet houden. Bij het schulden en scheidenontbinden van een huwelijk moeten niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden worden verdeeld. Dit gaat het makkelijkste wanneer je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Meestal ligt dan vast wie wat heeft gekocht en wie welke schulden heeft gemaakt. Wanneer jullie samen hebben getekend voor een bepaalde schuld zijn jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor de afbetaling van deze schuld. Wanneer jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en gezamenlijk een eigen woning hebben gekocht, is het mogelijk dat deze woning toch gebruikt wordt voor de betaling van de schulden wanneer één van beide partners failliet gaat. Wanneer de benadeelde partner kan aantonen dat zijn of haar aandeel van het huis uit eigen middelen heeft betaald wordt het huis ongemoeid gelaten. De bewijslast in deze ligt dus bij jouw. Lees hier meer over waarmee je te maken krijgt bij je huis verkopen bij scheiding.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn jullie gezamenlijk aansprakelijk voor alle schulden. Ook voor de schulden die nog voor het huwelijk zijn aangegaan. De verdeling is simpel, ieder betaald de helft van de schuld, maar is wel hoofdelijk aansprakelijk. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan je als ex-partner ineens verantwoordelijk worden gesteld voor schulden van de partner, waarvan je niet op de hoogte was. Wanneer één van de partners niet in staat is om de schuld af te betalen, komen de schuldeisers naar de ex-partner toe die hiertoe wel in staat is, hoe oneerlijk dat ook klinkt. Wel kan je in dat geval je ex in vrijwaring oproepen. Dat wil zeggen dat jij wel de gehele schuld voldoet, maar dat je dit kan verhalen op de ex wanneer er verandering in zijn of haar financiële situatie optreedt.
Tips bij echtscheiding en schulden

Zorg dat je zo snel mogelijk inzicht krijgt in de gemeenschappelijke financiële situatie. Blokkeer direct gezamenlijke rekeningen en creditcards en zorg ervoor dat je salaris naar je privérekening wordt gestort en niet (meer) naar de gezamenlijke rekening.
Wanneer je gaat scheiden, dien dan zo snel mogelijk een echtscheidingsverzoek in. Schulden die je ex-partner aangaat na de datum van het echtscheidingsverzoek zijn niet meer voor jouw rekening. Dit is een wijziging in de wet. Sinds 1 januari 2012 zijn alle schulden voor het indienen van het echtscheidingsverzoek voor beide partijen. Voor deze datum was het zo dat alle schulden aangegaan voordat de echtscheidingsbeschikking was ingeschreven bij de burgerlijke stand voor beide partijen was.
Wanneer je er achter komt dat je partner enorme veel schulden heeft gemaakt, waarbij jij niet de medeondertekenaar bent, kan je er voor kiezen om bij scheiding afstand te doen van gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je naast je bed, beddengoed en kleding nergens meer recht op hebt bij echtscheiding.
Wanneer je ex-partner veel schulden heeft aangegaan, kan hij aanbieden om deze schulden zelf af te betalen en dit vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dit is echter slechts een afspraak tussen jouw en je ex. Wanneer je ex-partner zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, komt de schuldeiser alsnog bij jou, echtscheidingsconvenant of niet. Natuurlijk kan je dan nog wel je ex-partner in vrijwaring oproepen.