De rekeningen stapelen zich op, je durft de post niet meer open te maken, het incassobureau staat op de stoep. Kortom: je hebt schulden en dit levert stress en slapeloze nachten op, want waar kun je aankloppen voor hulp?
De gemeentelijke schuldhulpverlening
Iedere gemeente heeft een schuldhulpverleningsorganisatie waar de burgers terecht kunnen voor financiële hulp wanneer ze zelf geen uitweg meer zien. Vaak is er wel een wachtlijst voor deze instantie. Wanneer je in dit traject terecht komt wordt gekeken wat zij voor je kunnen doen. Je moet openheid van alle financiële zaken geven en zij zetten dan de schulden op een rij. Na aftrek van de vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud, wordt gekeken wat je kunt betalen als maandelijkse aflossing van de schulden. Met de schuldeisers wordt een betalingsregeling getroffen. Dit met wederzijdse instemming. Wanneer dit niet lukt zal aan de rechter gevraagd worden om het wettelijk traject in te gaan. In dit geval kom je onder bewindsvoering te staan. Een bewindsvoerder opent alle post en bepaalt voor jou waar jij de komende tijd je geld aan uit geeft. Alle schulden worden omgezet in één schuld bij een kredietbank. Een schuldhulpverleningstraject duurt maximaal drie jaar.
Rondkomen en voedselbank
Wanneer het geld wat overblijft na aftrek van de vaste lasten te laag wordt om van te leven, kom je in aanmerking voor de voedselbank. Ook hiermee kan de schuldhulpverlening je helpen. Zij weten precies het bedrag wat jij mag overhouden om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Ook hulp van de voedselbank duurt maximaal drie jaar, net zo lang als het schuldhulpverleningstraject. Je kan niet jezelf aanmelden bij de voedselbank, dit moet gebeuren door het RIAGG, maatschappelijk werk of maatschappelijke dienstverlening, vluchtelingenhulp of specialistische thuiszorg.
Budgetbegeleiding
Tijdens de schuldsaneringsperiode zal je sober moeten leven. Je zal ook moeten leren om uit te komen met je geld en hiervoor kan je wel wat besparingstips gebruiken. Budgetbegeleiding, ook wel de budgetcoach genaamd, kan hierbij helpen. Zij helpen je hiernaast met het in kaart brengen van de inkomsten en de vaste lasten. Het op orde brengen van de administratie en het opstellen van een begroting. Vaak is het zo dat mensen geld laten liggen, omdat ze niet weten dat ze in aanmerking komen voor bepaalde subsidies. Ook hiermee helpt de budgetbegeleiding. Wanneer je zelf wil weten of je bepaalde subsidies laat liggen doe dan de test op de site Recht op Geld: http://rechtopgeld.nl/. Ook jongeren met een bijbaantje laten vaak geld liggen. Vergeet geen belastingaangifte te doen wanneer je als jongere een bijbaantje hebt. Vaak krijg je in dat geval heel wat euro’s teveel betaalde belasting terug na het aanvullen van de aangifte.
Psychische hulp bij schulden
Schulden hebben is niet alleen een financieel probleem ook psychisch kan dit de nodige problemen opleveren. Schulden kunnen behoorlijk knagen aan je gevoel voor eigenwaarde. Je kan erdoor in een depressie geraken en schulden reden voor menige echtscheiding. Wacht dus niet te lang met het zoeken van psychische hulp. Maatschappelijk werk kan niet alleen financieel helpen, maar ook op het geestelijk vlak kunnen ze de nodige ondersteuning bieden. Je moet er vaak wel zelf om vragen.
Schulden zijn niet iets om je voor te schamen. Iedereen kan door onvoorziene omstandigheden in de problemen komen. Wanneer het je niet lukt om zelf de zaken op een rijtje te krijgen en te onderhandelen met schuldeiser, zoek je het beste zo snel mogelijk hulp om er financieel weer bovenop te komen. Na een paar zware jaren kan je er dan weer bovenop komen en weer schuldeloos door het leven gaan.