Wel of niet lenen? De beste leentips op een rij

Heb je niet voldoende geld op je rekening staan om een grote aankoop te doen, dan kun je hier een lening voor afsluiten. Het afsluiten van een lening kan zeker een oplossing zijn bij het doen van bepaalde aankopen, maar het is wel belangrijk om te weten dat geld lenen altijd geld kost. Zo betaal je bij het afsluiten van een lening altijd rente op het geleende bedrag, wat betekent dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan alleen het geld van de lening. Ben je op de hoogte van dit nadeel van geld lenen, maar wil je toch een lening afsluiten? Gebruik dan de tips in dit artikel om verstandig geld te lenen.

Vooraf de kosten van je lening berekenen

Voor je een lening afsluit, is het goed om te weten hoeveel geld je moet betalen voor een specifieke lening. Om de maandelijkse lasten van je lening te berekenen, kun je gebruik maken van eenĀ handige tool van ABN AMRO. Je vult enkele persoonlijke gegevens in, je geeft aan hoeveel geld je wil lenen en de bank vertelt je wat je maandelijkse lasten voor jouw lening (ongeveer) zullen zijn. Vind je deze lasten te hoog, dan kun je er nog altijd voor kiezen om toch geen geld te lenen of een lagere bedrag te lenen.

Leen nooit meer dan je nodig hebt

Wil je je huis verbouwen en heb je hier 20.000 euro voor nodig? Leen dan geen 25.000 euro, want dit betekent dat je 5000 euro extra plus rente terug moet betalen voor de lening. Wees streng naar jezelf door te kijken hoeveel geld je nodig hebt voor jouw verbouwing en leen precies dit bedrag. Ook belangrijk: leen zeker nooit meer dan je terug kunt betalen!

Lees de voorwaarden van een lening goed door

Iedere lening heeft zo zijn eigen voorwaarden. Sommige leenvoorwaarden zijn erg redelijk, terwijl andere partijen er wat minder realistische leenvoorwaarden op na houden. Om de beste lening af te sluiten, is het belangrijk om de leenvoorwaarden van een lening goed door te lezen. Alleen als je achter de voorwaarden staat en ook denkt dat je aan deze voorwaarden kunt voldoen op de lange termijn, sluit je de lening af.

Vergelijk rentepercentages met elkaar

Je wil natuurlijk niet te veel geld uitgeven aan jouw lening. Door de rentepercentages van verschillende leningen met elkaar te vergelijken, kun je honderden tot duizenden euro’s besparen op jouw lening. Sluit daarom nooit zomaar een lening af, maar vraag de rentepercentages van diverse banken en andere kredietverstrekkers op om een goede vergelijking te maken en de goedkoopste lening te vinden.