De voor- en nadelen van vervroegd aflossen

Tegenwoordig geven steeds meer banken hun klanten de kans om de hypotheek eerder af te lossen. Dit komt door de slechte woningmarkt die ervoor zorgt dat woningbezitters het risico lopen om een grote restschuld over te houden na de verkoop van hun huis. Een restschuld ontstaat wanneer de verkoop van het huis minder opbrengt dan dat de hypotheek is. In dit artikel zullen wij de voor- en nadelen van het vervroegd aflossen van de hypotheek met je bespreken.

Voordelen

  • Het geeft je natuurlijk een goed gevoel wanneer je huis meer van jou is dan van de bank. Dit zorgt ervoor dat je vermogen in je huis komt te zitten. Daarnaast maak je de kans op restschuld kleiner als je vervroegd aflost, dit maakt je minder kwetsbaar.
  • Wanneer je vervroegd gaat aflossen zorg je voor lagere maandlasten. Weet wel dat, wanneer je dit doet, je een behoorlijk bedrag moet betalen wil je aanzienlijk minder gaan betalen per maand. Een voorbeeld: bij het aflossen van 2.000,- euro, scheelt het je ongeveer 7 euro bruto per maand.
  • Doordat je vermogen in je huis zit bouw je meer belastingvrij vermogen op.

Nadelen

  • Je moet rekeninghouden met de kans op een boete. Deze boete kan je krijgen wanneer je meer aflost dan het boetevrije bedrag, al ligt dit bedrag wel hoog. Je kan 10 tot 20 procent boetevrij afbetalen. Kijk bij het aflossen goed in je hypotheekvoorwaarden en informeer bij je bank wat de eisen precies zijn.
  • Bij het vervroegd aflossen komt er meer geld in je huis te zitten. Hierdoor kan je niet meer direct over dat geld beschikken. Dit kan een risico zijn, denk bijvoorbeeld aan een financiĆ«le tegenvaller. Stel dit overkomt je, dan heb je minder kans om dit op te vangen waardoor de kans groter is dat dit grote gevolgen heeft.