Bijverdienen met een ww uitkering: hoe werkt dat?

Mag je bijverdienen met een ww uitkering? Is het mogelijk om een parttime baan aan te nemen als je hiervoor fulltime werkte? Hoe zit het dan met de sollicitatieplicht? Allemaal vragen die een ww-uitkering op kunnen roepen en hopelijk kunnen we hierop enige antwoorden geven.

Natuurlijk mag je altijd geld verdienen terwijl je een ww-uitkering krijgt, maar je bijverdiensten worden meestal wel gekort op de bijverdienen met ww uitkeringuitkering. Dit geldt niet voor bijverdiensten die al bestonden voordat je ontslagen werd. De ww-uitkering is immers een compensatie voor de verloren baan en de reeds bestaande bijverdiensten staan hier los van, mits ze niet meer uur in beslag gaan nemen. Wanneer dat het geval is worden de meerdere uren wel gekort op de ww-uitkering.

Hoog salaris en een uitkering

Wanneer iemand een topsalaris verdient is een uitkering op een houtje bijten. Voor deze mensen geldt geen 70 % van het laatstverdiende loon maar het maximum uitkeringsbedrag. Heel begrijpelijk dat deze mensen met werk als consultant wat proberen bij te verdienen. Het is zelfs mogelijk dat deze bijverdiensten voor twee dagen werk hoger zijn dan de hele uitkering. Deze mensen worden voor de twee dagen dat ze werken inderdaad gekort op hun uitkering. Wel blijven ze die ontvangen voor de drie dagen dat ze niet werken. De uitkering is immers een compensatie voor het verlies van een fulltime baan. Het UWV rekent wat bijverdiensten betreft niet in bedragen, maar in uren. Wel blijf je in dit geval sollicitatieplichtig voor de uren waarvoor je de uitkering ontvangt.

Ww-uitkering en vrijwilligersvergoeding

Wanneer je naast een ww-uitkering vrijwilligerswerk doet, moet je dit altijd doorgeven aan het UWV, ook wanneer je niets krijgt voor dit vrijwilligerswerk. Krijg je een vrijwilligersvergoeding, dan heeft dit geen gevolgen voor de ww-uitkering mits de vergoeding niet hoger is dan de maximale vrijwilligersvergoeding per uur.

Wat te doen wanneer je gaat werken naast je ww-uitkering

Meldt dit gelijk aan het UWV. Via het wijzigingsformulier ww-uitkering geef je de wijziging door en via het inkomstenformulier ww kan je de gewerkte uren en eventueel de inkomsten doorgeven aan het UWV.

Een parttime baan aannemen met een ww-uitkering

Het feit dat het UWV met uren rekent, kan allerlei lastige gevolgen hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je een parttime baan wordt aangeboden tegen het minimumloon. Eerst denk je misschien nog, leuk om in ieder geval bezig te zijn, maar de gewerkte uren worden wel gekort op de ww-uitkering. Zo kan het gebeuren dat een parttime baan je geld kost, omdat zeventig procent van je laatstverdiende loon een hoger uurtarief is dan het minimumloon.

De beste manier om online een inkomen te genereren

Eén van de beste manieren om een inkomen of extra inkomen te verdienen is door het promoten van digitale producten van anderen. Hierdoor heb je geen klantenservice, je hoeft geen bedrijf te hebben en de winstmarges zijn zeer hoog.

Schrijf je in op de volgende pagina voor tips over hoe dit precies werkt:

Stappenplan om Snel €2950 Per Maand te Verdienen


Gerelateerde artikelen