werken als gastvrouw

Als gastvrouw moet je beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Je moet er verzorgd uitzien en beschikken over voldoende sociale vaardigheden. Er verzorgt uitzien betekent ook geen piercings of tatoeages op zichtbare plaatsen. De meeste banen als gastvrouw liggen in de horeca en het hotelwezen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werkuren. Wanneer je jezelf herkent in dit profiel is een baan als gastvrouw misschien wel wat voor jou.




Wat doet een gastvrouw?

Een gastvrouw stelt klanten op hun gemak. Dit kan zijn in de horeca, in een hotel, in een winkel, een uitvaartcentrum, of tijdelijk op een beurs. Voor het beroep gastvrouw is vaak geen specifieke vooropleiding nodig. Een VMBO of in sommige gevallen MBO diploma volstaat. Een gastvrouw regelt de ontvangst, maar vaak komen daar nog wat aanvullende taken bij, zoals bijvoorbeeld de telefoon opnemen, het beheer van de garderobe, registratie van de bezoekers of lichte cateringwerkzaamheden.

Een gastvrouw moet als eerste een vriendelijke uitstraling hebben, dus wat er ook gebeurt altijd blijven lachen. Het gemiddeldewerken als gastvrouw bruto maandloon van een gastvrouw ligt rond de €2163,= (40 urige werkweek), maar de salarissen lopen onderling nogal uiteen. In bedrijven en tijdens beurzen verdienen gastvrouwen vaak meer dan in de horeca of detailhandel.

Gastvrouw in de horeca

In de horeca hebben de wat betere restaurants, hotels en grand cafés vaak wel een gastvrouw in dienst die ook daadwerkelijk de Mbo-opleiding gastvrouw/hostess heeft gevolgd. Naast correct Nederlands wordt er van een gastvrouw in de betere gelegenheden ook verwacht dat ze Engels, Duits en Frans goed beheerst. Verder moet ze enige verstand hebben van wijnen, zodat ze de gasten goed kan adviseren. Verder leert ze tijdens de opleiding om te gaan met veeleisende gasten en klachten naar behoren af te handelen.




Twijfel je nog of een baan als gastvrouw iets voor je is? In veel ziekenhuizen hebben ze vrijwilligers rondlopen als gastvrouw. Hun taak is de patiënten de weg te wijzen en eventueel te begeleiden wanneer ze slecht ter been of hulpbehoevend zijn. Je zou kunnen vragen of je een paar dagen mag meedraaien om te kijken of je hier echt je beroep van wil maken.


Gerelateerde artikelen