werk zoeken zonder diploma

Wanneer je geen diploma hebt, wordt het lastig om een baan te vinden. Ook wanneer je wel een baan vindt, zijn de mogelijkhedenwerk zoeken zonder diploma beperkt. Je zal nooit op kunnen klimmen en altijd onder de armoedegrens blijven hangen. Wanneer je geen diploma hebt, word je hier je hele leven voor gestraft. Het is niet voor niets dat de overheid jongeren tot 21 wil verplichten om naar school te gaan tot hun 21ste wanneer ze geen startkwalificatie hebben. Er gaan zelfs stemmen op om jongeren tot 23 jaar hiertoe te verplichten. Of dit een goede ontwikkeling is valt te betwijfelen. Leren is een recht, wanneer je dit gaat verplichten tot 23 jaar, krijg je klassen vol oudere ongemotiveerde leerlingen. Dit is niet bevorderlijk voor het schoolklimaat, niet voor de thuissituatie en waarschijnlijk ook niet voor de jongere zelf.
Leren en werken

Ondanks bovenstaand verhaal is het wel mogelijk om zonder een diploma op zak een baan te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan leren en werken. In iedere regio is een regiokantoor te vinden, het zogenaamde Leerwerkloket. Je kan gelijk vanaf de eerste dag aan de slag en je leert tijdens het werken. Na afloop krijg je een ervaringscertificaat, je kan met je ervaring een portfolio aanleggen zodat je een toekomstige werkgever kan laten zien waar je talenten liggen en daarmee wordt het makkelijker om een baan te vinden. Het hangt van het aanbod van het Leerwerkloket af waar je aan de slag kan. Helaas zijn de mogelijkheden beperkt, dankzij de crisis op de arbeidsmarkt is ook het aantal banen via het Leerwerkloket beperkt.

Schoonmaker

Als schoonmaker kan je altijd wel aan de slag, ook wanneer je geen diploma’s hebt. Van alle ongeschoolde banen is het salaris van een schoonmaker het hoogst. Niet dat dit wil zeggen dat je goed verdient. Van alle fulltime schoonmakers verdient 33% te weinig om rond te kunnen komen.

Benut je talenten en verdien geld via internet

Je kan geld verdienen met het schrijven van stukjes of het verkopen van artikelen. Op een site als Plazilla wordt de kwaliteit van de stukjes niet beoordeeld. Het probleem met slecht geschreven stukjes is alleen dat mensen snel weg klikken. Het is dus wel handig wanneer je Nederlandse kennis van een redelijk niveau (eind VWO) is. Er zijn overigens weinig mensen die met het schrijven van stukjes op internet een minimumloon verdienen.

Voor het openen van een website is het handig dat je in staat bent een inzichtelijke boekhouding bij te houden of dat je mensen kent die dit liefst gratis voor je willen doen. Wanneer je dit niet lukt staat al snel de fiscus op de stoep om je op je vingers te tikken. Sommige webwinkels kunnen onverwachts goed lopen en misschien ben jij wel diegene die dat gat in de markt weet te vinden. Helaas is het over het algemeen zo dat 75% van de startende webwinkels binnen één jaar weer is verdwenen.

Lopende band werk

De ongeschoolde banen aan de lopende band zijn meestal niet de allerleukste, bijvoorbeeld werk in de kippenslachterij, het controleren van gefileerde haring of het sorteren van zwaar vervuilt wasgoed. Je verdient het minimumloon, moet daarvoor vaak in ploegen werken. Je hebt niet de mogelijkheden om hogerop te komen.

Zijn er nog meer mogelijkheden om ongeschoold aan een baan te komen? Ja, die zijn er wel, altijd tegen het minimumloon en ook aan de werkomstandigheden moet je niet teveel eisen stellen. Bovendien zijn er vaak veel gegadigden voor de weinige baantjes die er te vinden zijn.

Hieronder zetten we de overige mogelijkheden voor je op een rijtje:
werken in de horeca, bediening of afwas
werken voor een klusbedrijf als manusje-van-alles
vuilnisman
postsorteerder
plantsoendienst
werk in de agrarische sector zoals asperges steken, champignons plukken, werken in de kassen.

Een goede baan behaal je met een wft basis certificaat.

Op zoek naar meer informatie over manieren om geld te verdienen? Lees dan verder op geld verdienen