auto zuiniger laten rijden

Je auto zuiniger laten rijden is niet alleen goed voor het milieu maar ook nog eens voor de inhoud van jouw portemonnee! Natuurlijk kun je het best een auto nemen die bij jou past. Daarbij is het niet alleen belangrijk hoe de auto er uitziet maar ook op welke brandstof deze rijdt. Denk je veel kilometers te rijden in een jaar, dan is het vaak voordeliger om op lpg of diesel te gaan rijden. Je doet er dan ook goed aan om een inschatting te maken van de door jou te rijden kilometers bij de aanschaf van een auto. Heb je eenmaal gekozen voor een bepaalde brandstof dan kun je ook nog eens kiezen voor een model. Een kleinere en lichte auto is vaak een stuk zuiniger dan een grote zware auto. Bedenk dan ook van te voren of je echt zo’n grote auto nodig hebt. Heb je eenmaal een auto gekocht dat kun je er veel aan doen om deze zuiniger te laten rijden. Je auto zuiniger laten rijden is makkelijker dan je denkt!

auto check
Je auto zuiniger laten rijden zonder je rijstijl te veranderen

Door het volgen van de volgende tips zul je een stuk verder kunnen rijden op een volle brandstoftank, zonder dat je jouw rijstijl hoeft te veranderen. Dit zijn dan ook bespaartips die je makkelijk kunt overnemen, zonder je al te veel te hoeven aanpassen.

Een koude motor

Het is goed om te weten dat een koude automotor twee maal zo veel brandstof verbruikt als een warme motor. Ook is het zo dat een koude motor sneller slijt dan een motor op bedrijfstemperatuur.

Door het eerste kwartier dat je rijdt rustig aan te doen zorg je er voor dat je brandstof bespaart maar ook dat je langer met de motor doet. Zorg er dan ook voor dat je altijd zo parkeert dat je direct weg kunt rijden zonder eerst te hoeven steken. In de winter bevroren ramen? Start de motor dan pas als de ramen schoon zijn van ijs. Gebruik jij je auto alleen voor korte ritten? Probeer deze ritten dan te combineren, zodat je motor de kans heeft om op te warmen. Heb jij geen korte ritten die je kunt combineren? Denk er dan eens over om de fiets te pakken in plaats van de auto.

Neem geen overtollig gewicht mee

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn genoeg mensen die hun kofferbak vol hebben liggen met spullen die ze eigenlijk niet altijd nodig hebben. Doordat je zo weinig mogelijk spullen mee neemt zal je auto een stuk lichter zijn, waardoor je minder brandstof verbruikt. Tank jij altijd al als je nog een halve tankinhoud over hebt? Je kunt beter pas tanken als dit nodig is, zodat je geen onnodige brandstof mee hoeft te zeulen.

Handigheidjes om zuiniger te rijden

Als je cruisecontrol hebt op je auto, gebruik deze dan ook! Door langere stukken gelijkmatig te rijden bespaar je brandstof. Je kunt beter continu 120 kilometer per uur rijden dan steeds van 110 naar 120 en terug.

Zorg er voor dat je in de juiste versnelling rijdt. Door de motor rustig en gelijkmatig te belasten bespaar je aanzienlijk aan brandstof .

Door gebruik te maken van elektriciteit gebruikt je auto meer brandstof. Je doet er dan ook goed aan om zo zuinig mogelijk te doen met elektriciteit. Je ruitverwarming kost al snel drie tot zes procent meer brandstof, je doet er dan ook goed aan om deze niet onnodig te gebruiken.

Als je ramen open staan zorgt dit er voor dat jouw auto niet meer zo gestroomlijnd is, waardoor deze meer brandstof nodig heeft om de zelfde snelheid te behalen. Door je ramen open te zetten gebruik je tot tien procent meer brandstof, een beter alternatief is dan ook om gebruik te maken van de ventilatie. Denk er trouwens ook aan om de airco niet te veel te gebruiken, deze gebruikt ook tot tien procent meer brandstof.

Omdat de stroomlijn van jouw auto belangrijk is om zuiniger te rijden, doe je er ook goed aan om deze niet onnodig te verstoren. Gebruik dan ook niet onnodig een imperiaal of skibox op het dak van je auto, onnodige vlaggetjes op het raam of antenne zorgen ook voor een slechtere stroomlijn.

Je auto zuiniger laten rijden door je rijstijl te verbeteren

Ben jij een bestuurder die erg opgejaagd is? Probeer dan eens wat meer rust te bewaren, een ontspannen bestuurder verbruikt namelijk een stuk minder brandstof. Door minder vaak te hoeven remmen of extra gas bij te geven bespaar je enorm veel brandstof. Dit betekent dat je het best zo ver mogelijk vooruit kijkt, om je tijdig aan te passen aan het verkeer. Dus in plaats van op het laatste moment te moeten remmen, kun je nu enkel het gas los laten. Dit scheelt niet alleen in de brandstofkosten maar  spaart ook nog eens je reminrichting.

Door goed vooruit te kijken in het verkeer rijd je een stuk veiliger. Je kunt je tijdig aanpassen zonder abrupte ingrepen. Het auto zuiniger laten rijdenvergt echter wel oefening om je perfect aan te passen aan het verkeer en zo goed mogelijk te anticiperen op andere weggebruikers. Sta jij wel eens in een file? Probeer dan zo veel mogelijk te blijven rollen en niet steeds op te trekken om vervolgens weer te moeten remmen. Je ziet vaak dat vrachtwagenchauffeurs dit ook doen, dus de rechter rijbaan is het best om op te rijden.  Als je deze filetechniek toepast zorg je niet alleen dat jij minder hoeft te betalen voor je autorit, maar je zorgt er ook nog eens voor dat het milieu gespaard wordt. Alle automobilisten na jou zullen namelijk ook gewoon door kunnen rollen, waardoor ook zij brandstof  besparen.

Langzamer rijden zorgt voor minder benzineverbruik

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip. Door minder snel te rijden bespaar je natuurlijk enorm in brandstofkosten, probeer dan ook eens om bijvoorbeeld 10 of 20 kilometer per uur langzamer te rijden dan dat je normaal zou doen. Houd er wel rekening mee dat je niet te langzaam gaat rijden, zodat je een gevaar in het verkeer wordt. Op de snelweg achter een vrachtwagen rijden is wel veilig. Je rijdt dan niet alleen langzaam, maar je maakt ook nog een gebruik van de slipstream.
Mensen denken vaak dat ze door hard te rijden veel eerder op hun bestemming zijn. Dit is echter vaak niet het geval op kleinere stukken. Als jij dagelijks de zelfde route moet rijden om naar je werk te gaan, kun je het eens met elkaar gaan vergelijken door één week langzamer te rijden en de reistijden op te schrijven om die vervolgens te vergelijken met de week er na, waar je de snelheid hebt gereden die je normaal rijdt. Je zult verbaast staan over het kleine verschil in reistijd! Wist je dat je ongeveer  42 procent meer brandstof verbruikt als je 130km/h rijdt, dan wanneer je 80km/h zou rijden?

snelheid (KM/u) extra verbruik extra vervuiling extra lawaai remafstand (meter)
80 basis basis basis basis
100 21% 19% 33% 66.7
120 35% 48% 56% 84.0
130 42% 54% 70% 103.0
140 48% 58% 81% 124.2

Bron van de tabel: www.rvo.nl
Wist je trouwens dat snel accelereren met je auto ook maar een hele kleine tijdwinst oplevert? Door zo langzaam mogelijk op te trekken bespaar je 16 procent brandstof. Houd er echter wel rekening mee dat je het overige verkeer niet hindert, dit kan voor veel irritatie en gevaar zorgen.

Je auto zuiniger laten rijden door je auto technisch in orde te hebben

Door de tips die hierboven in het artikel genoemd zijn zul je niet alleen besparen op de brandstofkosten, maar ook op auto onderdelen. Door zuinig te rijden zorg je er namelijk voor dat de remmen, motor, banden, versnellingsbak van je auto een stuk langer mee gaan. Echter is het raadzaam om je auto regelmatig onderhoud te geven, door olie, vloeistoffen en bandenspanning te controleren.

Vooral de juiste bandenspanning is erg belangrijk om brandstofkosten te besparen. Ook het tijdig vervangen van een brandstoffilter goedkoper auto rijdenis nodig om je auto zo goed mogelijk te laten rijden. Het op tijd vervangen van het luchtfilter zorgt er voor dat je auto langer mee gaat, maar ook een stuk beter zal gaan rijden. Ben je toe aan nieuwe autobanden? Zorg er dan voor dat je zo hard mogelijke banden koopt, zo bespaar je weer tot 4% op je brandstofverbruik in vergelijking met brede zachte banden. Let er ook op dat je de banden laat balanceren en uitlijnen. Dit zorgt er voor dat de rolweerstand zo gering mogelijk is, waardoor je minder brandstof nodig hebt om je auto te laten rijden.

Zoals aan het begin van dit artikel aangegeven is de keuze van auto ook erg belangrijk om zuinig te rijden. Op het moment zijn er grote verschillen te zien in brandstofverbruik tussen de verschillende merken en uitvoeringen van auto’s. Denk alleen al eens aan hybride auto’s. Deze autos maken voor de aandrijving gebruik van een ‘normale’ motor op brandstof maar ook van een elektrische motor. Er zijn trouwens ook hybride auto’s die volledig aangedreven worden door elektriciteit, hiervoor zie je steeds vaker oplaadpunten. Behalve dat deze auto’s erg zuinig zijn, kun je gebruik maken van diverse voordelen en subsidies die de overheid en of gemeente biedt.


Startstop systeem bespaart tot 7% brandstof

Ben je opzoek naar een andere auto, dan is het raadzaam om eens te kijken of deze zuinig is. Op de website van de RDW zijn mooie overzichten te vinden waar in vermeld staat hoe zuinig een type auto is. Door de auto zuinigheidstabel te gebruiken bij de aankoop van je nieuwe auto, ben jij er zeker van dat je minder vaak hoeft te vertoeven bij een tankstation. Tevens is het ook aan te raden om eens te kijken bij onze buren als je een nieuwe auto wil gaan kopen. Informatie over een auto in Duitsland kopen.