besparen op schoonmaakmiddelen

Het besparen op schoonmaakmiddelen is een makkelijke manier om geld over te houden. Van schoonmaakmiddelen verwacht je vooral dat ze behulpzaam zijn bij het schoonmaken en dat het fris ruikt. Verder zijn er er eigenlijk geen eigenschappen waar een schoonmaakmiddel aan hoeft te voldoen. Toch zijn er veel mensen die topprijzen betalen voor schoonmaakmiddelen die ze toevallig op de reclame op televisie zien. Als je het mij vraagt is dit zonde van het geld! Er zijn genoeg manieren om je leefomgeving schoon te krijgen op een makkelijke manier zonder dat je er de hoofdprijs voor hoeft te betalen.

 • Goedkoop schoonmaakmiddelen kopengeld besparen op schoonmaakmiddelen
 • Minder schoonmaakmiddel gebruiken
 • Alternatieve schoonmaakmiddelen

Goedkoop schoonmaakmiddelen kopen

Het spreekt voor zich dat je het makkelijkst geld kunt besparen op schoonmaken door een goedkoper schoonmaakmiddel te gebruiken. Echter veel mensen laten zich verleiden door reclames en kopen toch  het duurdere, omdat het er zo goed uit ziet als die bekende Nederlander het aanprijst op tv. Door niet voor het goedkoopste schoonmaakmiddel te gaan geef je  onnodig veel geld uit, goedkopere schoonmaakmiddelen zijn vaak minstens net zo goed.
Schoonmaakmiddelen kun je goed bewaren. Maak hier dan ook gebruik van! Kom je een aanbieding tegen voor schoonmaakmiddelen waar je echt veel geld mee kunt besparen? Probeer dan in te schatten hoeveel je nodig hebt in een jaar en koop direct voor een jaar in. Natuurlijk ben je dan wel in één keer veel geld kwijt maar je bespaart wel veel geld door het jaar heen.

Minder schoonmaakmiddel gebruiken

Op schoonmaakmiddelen staan vaak adviezen voor de hoeveelheid die je het best kunt gebruiken. Dit is niet altijd het voordeligst. Probeer eens iets minder schoonmaakmiddel te gebruiken in de wasmachine of om je emmer met sop te maken. Je zult zien dat je nog zeer goede resultaten kunt behalen met een stuk minder dan de aangegeven hoeveelheid. Door dit soort tips te gebruiken zul je maandelijks niet veel merken van je besparing maar jaarlijks houd je toch aardig wat geld over. Het is een erg makkelijke manier van bezuinigen; simpelweg minder schoonmaakmiddel gebruiken.

Alternatieve schoonmaakmiddelen

Zoals je weet zijn er in de supermarkten vele verschillende schoonmaakmiddelen te koop, de ene beweert nog beter te zijn dan debesparen op schoonmaken ander. Maar zijn deze schoonmaakmiddelen wel zo goed als ze beweren? Zijn er geen goedkopere alternatieven die wellicht net zo goed werken? Er zijn steeds meer mensen die terug gaan in de tijd en kijken naar ‘oma’s recepten’, deze handigheidjes van vroeger werken ook nu soms nog steeds goed en ze zijn vaak vele malen goedkoper in aanschaf en soms ook nog  beter voor het milieu.

 1. Baking Soda als schoonmaakmiddel
 2. Cola als schoonmaakmiddel
 3. Azijn of citroenzuur tegen kalk

Baking Soda als schoonmaakmiddel

Baking Soda is een erg veelzijdig product, je kunt er namelijk van alles mee doen, zo zijn er meer dan 75 verschillende dingen die je met dit product kunt doen. Baking Soda is Natrium Bicarbonaat, een zoutverbinding, die al sinds vele jaren gebruikt wordt voor allerlei doeleinden. Baking Soda is een wit poeder dat zoutachtig smaakt en erg goedkoop is in aanschaf. Sommige mensen denken door de naam dat het bakpoeder is, dit is echter iets heel anders. Wel word Baking Soda soms gebruikt om Muffins luchtiger te maken, maar het is dus iets anders dan traditioneel bakpoeder.

Waar je Baking Soda onder andere voor kunt gebruiken als schoonmaakmiddel:

 1. Je kunt het toilet schoonmaken door er één kopje Baking Soda in te doen. Laat dit ongeveer een uur in het toilet zitten, daarna kun je het doorspoelen. Dit zorgt er voor dat het toilet schoon is en nare luchtjes verdwenen zijn.
 2. Aanrechten, badkamers, wasbakken enzovoorts kun je prima schoonmaken met dit wondermiddel.
 3. Gebruik het om makkelijk aangekoekt vet te verwijderen uit pannen en potten.
 4. Schoenen kun je er ook perfect mee schoonmaken, en het verwijdert ook nare luchtjes.
 5. Prullenbakken en vuilcontainers maak je makkelijk schoon met Baking Soda.
 6. Spuit het op spiegels of muren om deze makkelijk schoon te maken
 7. Word de vaat niet schoon genoeg in de vaatwasser? Doe er een lepel Baking Soda in en je zult zien dat de vaat nu wel schoon is.
 8. Voor het droog reinigen van vloerbedekking en kleden, strooi je het gewoon over het oppervlak heen, laat het minstens een uur intrekken en zuig het daarna weer op met de stofzuiger. De vloerbedekking ziet er dan niet alleen schoon uit, nare luchtjes zijn dan ook verdwenen.
 9. De BBQ schoonmaken is soms een vervelend karwei, vooral als het vuil aangekoekt is. Probeer het de volgende keer is met Baking Soda, je zult versteld staan.
 10. Meng het met water om RVS of chroom schoon te maken.

 

Cola als schoonmaakmiddel

Iedereen kent deze zoete,zwartkleurige frisdrank. Of het nu zo gezond is om dit vaak te drinken laat ik in het midden, maar je kunt deze frisdrank goed gebruiken voor de schoonmaak. Is je afvoer verstopt? Probeer het eens eerst met Cola te ontstoppen. Dit is niet alleen goedkoper maar ook een stuk beter voor het milieu dan hardnekkige ontstoppers.

Cola kun je ook gebruiken om metalen weer schoon of vrij van roest te krijgen. Door de metalen een nacht in een emmertje of potje cola te leggen zal vuil en roest verdwijnen. Ook kun je met een schuursponsje of met zilverpapier gedoopt in de cola roest van bijvoorbeeld chromen bumpers en fietsen halen.
Heb je per ongeluk kauwgom in je haar gekregen? Met cola krijg je de kauwgom uit het haar zonder een hele pluk af te knippen. Het enige nadeel is dat je haar er plakkerig van word zodat je daarna moet douchen.
Azijn of citroenzuur om te ontkalken

Iedereen heeft wel eens last van kalk, is het niet in de badkamer dan is het wel in de keuken. Je kunt kalk makkelijk verwijderen door gebruik te maken  van azijn of citroenzuur. Zo kun je lichte kalkaanslag of zeepresten op bijvoorbeeld je theepot, aanrecht, koffiepot makkelijk verwijderen met verdund azijn of citroenzuur. Heb je last van ernstige kalkaanslag, dan kun je deze middelen ook onverdund gebruiken voor het beste resultaat.