geld besparen met baking soda

Je hebt vast wel eens van baking soda gehoord. Baking soda staat ook wel bekend al bak soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Het is een multifunctioneel middel voor doeleinden in huis, buiten het huis, voor in de keuken of voor beauty en lichaam. In de Amerika word baking soda al langer gebruikt maar in Nederland is het nog niet in de supermarkten verkrijgbaar. Baking soda kun je in Nederland alleen kopen bij een toko of via internet. Baking soda is niet het zelfde als bakpoeder, bakpoeder bestaat namelijk ook voor een deel uit natriumbicarbonaat maar het bestaat ook voor een deel uit wijnsteen of citroenzuur.

 • Wat zijn de voordelen van baking sodageld besparen met baking soda
 • Baking soda gebruiken om schoon te maken
 • Baking soda gebruiken om te koken
 • Baking soda gebruiken voor lichaam en gezondheid

Wat zijn de voordelen van baking soda

Baking soda is multifunctioneel je kunt het voor ontzettend veel doeleinden gebruiken. Het mooie aan baking soda is dat het milieu vriendelijk is door de aanwezigheid van natuurlijke mineralen. Baking soda word ook wel natrium bicarbonaat genoemd, bicarbonaat ( HCO3 ) word door ons eigen lichaam aangemaakt om de PH waarde of wel zuurgraad in balans te houden.
Baking soda gebruiken om schoon te maken

Zoals al eerder genoemd is baking soda milieu vriendelijk en daarom een prettig middel om te gebruiken tijdens het schoonmaken. Naast dat het milieu vriendelijk is, is het ook nog eens een stuk goedkoper dan alle dure en milieu vervuilende schoonmaak middelen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om baking soda als schoonmaak middel toe te passen aangezien baking soda als vervanging van allesreiniger, vlek verwijderen, vet verwijderen en ontkalken kan worden gebruikt. Hier een aantal tips waar baking soda gebruikt kan worden in de schoonmaak. Als jij een tip weet die hier niet bij staat, horen wij het graag van jou.

 

 • Stinkt jou koelkast altijd? Zet een bakje met baking soda in de koelkast. Baking soda neutraliseert onaangename geurtjes. Ook bij een stinkende prullenbak kun je baking soda gebruiken als neutralisatie middel, strooi het dan op de bodem van de prullenbak.
 • Om oppervlaktes te reinigen kun je baking soda op een natte warme doek sprenkelen. En daarna met warm water afspoelen.
 • Zilver is gemakkelijk schoon te maken met baking soda door ¾ deel baking soda en ¼ deel water te vermengen tot een pasta. Wrijf dit in, spoel daarna af met warm water en droog het met een droge doek. Je zilver werk zal weer gaan glimmen als nooit te voren.
 • Heb je vet spetters of vet gemorst op de grond? Besprenkel de vlek met baking soda, even in laten trekken en daarna met een warme doek weg vegen.
 • Pannen met aangekoekte resten zijn een ramp om schoon te maken maar je kunt baking soda met water in de pan doen en laten weken. Daarna zijn de resten snel en gemakkelijk te verwijderen.
 • Net als bij het zilverwerk kun je kranen en dergelijk weer laten glimmen door ze in te smeren met een pasta van ¾ deel baking soda en ¼ deel water. Af spoelen met warm water en even drogen met een droge doek en de kranen glimmen weer.
 • Ook kalk plekken zijn gemakkelijk te verwijderen door dezelfde handeling als boven genoemd toe te passen, even in laten trekken en daarna weer weg te spoelen.
 • Om verstopte afvoeren tegen te gaan kun je deze 1 maal per week doorspoelen met een mengsel van ¼ deel baking soda en ¾ deel water. Daarna nog even met heet water de kraan door laten lopen.
 • Heb jij ook vieze thermoskannen in huis staan? Los 3 grote lepels baking soda op in water en laat deze een nachtje staan. In de ochtend zullen alle vieze randjes en al het aangekoekte vuil weg zijn, nog even omspoelen met kokend heet water en je kunt weer op pad met je thermoskan.
 • Nare vlekken in kleding zijn ook gemakkelijk te verwijderen met baking soda door simpelweg de vlek even in de smeren met baking soda of baking soda bij de waspoeder te doen.
 • Buitenshuis kun je baking soda gebruiken om de gril schoon te maken waar verbrande etensresten aan blijven plakken. Strooi wat baking soda op de plekken, in wrijven en daarna met heet water afspoelen. Bij hardnekkig vuil kun je de behandeling nog een keer herhalen.
 • Voor een alternatief op bleekmiddel kun je baking soda mengen met citroen. Draag hierbij wel handschoenen. Ook is dit een goede combinatie om vet op te lossen maar dit is niet voor gebruik op delicate stoffen.
 • Baby speelgoed kun je ook een nachtje in wat water met baking soda laten staan ( mits het niet kan roesten ) op die manier zijn de speeltjes veilig ontsmet en hoef je niet bang te zijn dat je baby schadelijke schoonmaakmiddelen binnen krijgt. Natuurlijk wel even goed afspoelen met heet water.
 • Je tapijt kun je ook opfrissen en schoonmaken door baking soda erop te strooien. Laat dit een nachtje intrekken en zuig het de volgende dag op met de stofzuiger. Je tapijt zal weer schoon eruit zien maar het zal ook direct weer neutraal ruiken aangezien baking soda geurtjes neutraliseert. Het is wel belangrijk dat je huisdieren of kinderen niet op het tapijt laat wanneer je deze in behandeling hebt.
 • Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om baking soda te gebruiken als schoonmaak middel. Je kunt zelf gerust experimenteren want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Baking soda gebruiken om te koken

Baking soda is ook te gebruiken voor het koken. Vaak zie je baking soda in recepten waarbij iets zuur word gebruikt zoals yoghurt of azijn omdat het zuren bindt. Maar ook voor het bakken kun je baking soda gebruiken omdat het zorgt voor een luchtig deeg en het word gebruikt als middel om deeg te laten rijzen. Op het internet kun je veel verschillende soorten recepten vinden waarbij baking soda een ingrediënt is. Hieronder een aantal tips waarbij je baking soda kunt gebruiken tijdens het koken. Heb jij een tip die hier niet bij staat dan zouden wij dit graag van jou horen.
 • Baking soda maakt veel dingen luchtiger. Voeg eens een halve theelepel baking soda toe aan 3 eieren, even goed klutsen en je hebt een heerlijke en luchtige omelet.
 • Strooi op je tomaten een klein beetje baking soda. Door dit te doen worden de tomaten iets zoeter.
 • Om je vlees wat malser te krijgen kun je het stuk vlees insmeren met een beetje baking soda. Het hoeft er niet helemaal onder te zitten zolang je de baking soda maar goed inwrijft op alle plekken. Hierdoor word je vlees malser.
 • Om zelf een sprankelende limonade te maken kun je een halve theelepel baking soda in een kan met limonade doen, zorg er wel voor dat er ook wat citroensap in zit anders zal het niet werken om koolzuur belletjes te produceren.
 • Gooi een mespuntje baking soda in het water tijdens het eieren koken en je zult merken dat de schil van de eieren sneller en makkelijker los laat tijdens het pellen.
 • Van bonen en koolsoorten krijgt je vaak een opgeblazen gevoel en het kan winderigheid veroorzaken. Strooi een eetlepel baking soda in het water tijdens het koken en je kunt gewoon genieten van deze lekkere groentes zonder dat je problemen krijgt met je buik.
 • Bij het bereiden van zalm kun je tijdens het koken een mespuntje baking soda in het water gooien om de mooie roze kleur van de zalm naar boven te brengen.

Baking soda gebruiken voor lichaam en gezondheid

Baking soda word ook veel toegepast om producten te maken voor de gezondheid of voor je lichaam. Hierbij kun je denken aan baking soda gebruikenbruisballen voor in bad, gezicht scrubs en nog veel meer. Ook als mondspoeling en dergelijk word het veel gebruikt door de zuiverende werking, het dood de bacteriën en helpt nare geurtjes te neutraliseren. Daarbij is baking soda ook niet schadelijk voor je lichaam en milieu vriendelijk. De stof bicarbonaat word ook aangemaakt door ons eigen lichaam en helpt de ph waarde in balans te helpen. Ook als medicijn kan het worden gebruik hierbij kun je denken aan een neus spray of maagzuurremmer. Maar natuurlijk kan je er veel meer mee! Hier onder vind je meer tips over wat je kunt doen met baking soda. Heb jij een tip die er niet bij staat, dan horen wij dit graag van je.

 

 • Baking soda kan werken als maagzuur remmend middel. Los een halve theelepel baking soda op in een glas lauw water en drink dit op. Je kunt dit bij ernstige maagzuur elke 2 uur herhalen en heeft geen bijwerkingen zoals veel maagzuur remmende tabletten. Ook bij misselijkheid kun je dit gebruiken. Let wel op dat je dit niet mag doen als je zwanger bent omdat je te veel zout binnen kunt krijgen.
 • Je kunt een deodorant maken met baking soda door het onder je oksels te smeren. Je zweet daardoor nog wel maar je zweet zal niet meer stinken.
 • Baking soda word ook veel gebruik om tanden te bleken. Het werk doordat je de glazuur eigenlijk van je tanden af poets. Dit is dus niet aan te raden omdat je in eerste instantie inderdaad mooie witte tanden krijgt maar op den duur zal je veel problemen krijgen omdat je tanden geen beschermlaag meer hebben.
 • Tegen de jeuk kun je ook baking soda gebruiken. Ben je geprikt door een insect en heb je jeuk? Maak een pasta van baking soda en smeer dit op de jeukende plek. Je zult snel verlichting merken.
 • Ook bij eczeem of psoriasis kun je baking soda gebruiken door dit op te lossen in een bad. Je huis zal er zacht van worden en de jeuk verminderd.
 • Als aftersun kun je 2 eetlepels baking soda oplossen in een plantenspuit met koud water en eventueel wat aloë vera. Dit werkt verkoelend en verzachtend.
 • Als je keelpijn hebt kun je lauw/warm water met baking soda gebruiken om te gorgelen. Dit zal snel de pijn verzachten.
 • Mondwater kun je gemakkelijk maken met baking soda en is nog zeer effectief ook! Baking soda neutraliseert geurtjes en daarom zal het ook beter werken als menig ander mondspoelmiddel. Los een theelepel baking soda op in een glas water en je hebt mondwater die goed werkt!
 • Door een pasta te maken van baking soda met water kun je een scrub creëren. De scrub kun je zowel gebruiken op je gezicht als op je lichaam.
 • Voor de mensen die geen shampoo willen gebruiken kun je je haar in masseren met baking soda voor 1 minuut lang. Dit geeft hetzelfde effect als shampoo.
 • Bruisballen kun je ook zelf maken met baking soda! Om zelf bruisballen te maken gebruik je 100 gram baking soda, 50 gram citroenzuur, 50 gram maizena, 20 gram cacao boter, 20 gram zee boter en een geurende ( bad ) olie. De ingrediënten vermeng je en doe je in vormpjes. Deze laat je hard worden en je bruisballetjes zijn klaar.Baking soda is dus al met al een ontzettend handig en goedkoop middel. Je kunt er ontelbaar veel dingen mee doen waardoor het misschien wel het meest handige en veelzijdige product in jou huis word!