geld besparen op boodschappen

Goedkoop boodschappen doen zorgt voor een vollere portemonnee! Gezond eten en drinken gaat goed samen met besparen op boodschappen. Soms word er gedacht dat bezuinigen op boodschappen niet ten goede komt op de kwaliteit van het voedsel, dit is echter niet zo. Door te bezuinigen op boodschappen blijft er zelfs meer geld over om te besteden aan gezonde voeding. Doordat gezonde voeding vaak duurder is dan fastfood zijn er huishoudens die vanwege geld gebrek niet gezond eten. Dit is natuurlijk erg jammer, vooral omdat het helemaal niet nodig is als je maar bespaard op je boodschappen.

 • Besparen met een boodschappenlijstje besparen boodschappen
 • Koop wat in de aanbieding is
 • Goedkoop boodschappen doen
 • Koop een energiezuinige diepvriezer
 • Doe op zaterdagmiddag boodschappen
 • De markt lang zo gek nog niet
 • Op de fiets boodschappen doen
 • Eet wat je hebt
 • Elf korte voordelig boodschappen tips

Besparen met een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje is niet alleen makkelijk, het zorgt er ook voor dat je aardig bespaard op boodschappen. Door thuis te beslissen wat je nodig hebt voor de komende dagen ben je sneller klaar in de supermarkt. Als je er voor zorgt dat je alleen koopt wat op je boodschappenlijstje staat, scheelt het ook geld aan impuls aankopen. Impuls aankopen zijn vaak de duurdere producten van je boodschappen, door je strikt te houden aan je boodschappenlijstje heb je de eerste besparing al binnen.
Koop wat in de aanbieding is

Vaak zijn er aanbiedingen bij verschillende supermarkten om klanten te lokken. Soms is het zelfs zo dat supermarkten verlies maken op een product om maar mensen binnen te krijgen, ze gaan er dan vanuit dat men ook impuls aankopen doet en zo zorgen voor de winst van de supermarkt. Als jij alleen gebruik maakt van de aanbiedingen en je strikt houd aan je boodschappenlijstje dan ben je een stuk goedkoper uit.

Pas je boodschappenlijstje dan ook aan op de aanbiedingen. Was je van plan om appels te kopen maar zijn de peren in de aanbieding, koop dan voor die week peren. Let er overigens wel op dat je niet blind op de aanbiedingen afgaat, het komt namelijk vaak voor dat de aanbieding van een A merk nog steeds een stuk duurder is dan dat je voor een huismerk zou gaan.

Zijn er producten in de aanbieding die niet of bijna niet kunnen bederven? Koop dan direct een groot aantal in zodat je een aantal maanden vooruit kunt. Natuurlijk moet je deze inschatting wel zo goed mogelijk maken zodat je niet met een overschot aan producten zit die je in lange tijd niet op krijgt. Door op deze manier gebruik te maken van de aanbiedingen kun je honderden euro’s op jaarbasis besparen op boodschappen.

TIP    Er zijn websites zoals www.supermarktaanbiedingen.com waar je alle aanbiedingen van de diverse supermarkten in een mooi overzicht kunt vinden.

Goedkoop boodschappen doen

Door de prijzen te vergelijken van diverse super marken en winkels kun je goedkoop boodschappen doen en zo geld besparen op boodschappen. Je zult zien dat vaak geld besparen op boodschappenwinkels zoals de Lidl, Aldi en Action het goedkoopst zijn, maar door diverse aanbiedingen van andere winkels hoeft dit niet altijd zo te zijn. Het loont dan vaak ook om de meeste boodschappen bij deze winkels te halen en goed op te letten of een andere winkel iets in de aanbieding heeft. Bij de Aldi en de Lidl vind je vaak geen A-merken, als je dan toch van een productsoort graag het A-merk wilt hebben, haal dan ook alleen dat product op bij de andere winkel. Er word wel eens gedacht dat de kwaliteit van bijvoorbeeld het vlees, groente en fruit bij deze prijsvechters van mindere kwaliteit is, dit is echter gebaseerd op een fabel. De kwaliteit van vlees,groente en fruit is bij deze winkels minstens net zo goed, dus je hoeft niet bang te zijn dat je minder gezonde producten koopt als je boodschappen doet bij deze goedkope winkels. Wist je dat de groente- en fruitafdeling bij de Lidl het beste uit de test kwam?

Stop met pinnen en gebruik een kasboek

Door het gebruik van een kasboek of een huishoudboekje, zul je een stuk meer grip hebben op je uitgaven. Door iedere week een vast bedrag te pinnen bij de geldautomaat, weet je precies wat je die week kan besteden en wat je nog over hebt voor de resterende dagen. Door al je uitgaven aan boodschappen te noteren, zul je een handig overzicht krijgen, waar je precies kunt zien waar je geld naar toe is gegaan. Doordat je zo een overzicht hebt, kun je ook op een eenvoudige manier zien waar je geld op kunt besparen.

Een huishoudboekje kun je natuurlijk zelf op papier schrijven, dit is echter veel werk en vaak onoverzichtelijk. Gelukkig zijn er diverse websites waar je gebruik kunt maken van een huishoudboekje. Door je huishoudboekje in te vullen op de computer, zul je veel minder tijd kwijt zijn aan het bijhouden van je uitgaven. Tevens zal je een erg overzichtelijk huishoudboekje krijgen, waar je makkelijk informatie vanaf kunt lezen. Een van de betere aanbieders van huishoudboekjes is www.bankingtools.nl, door gebruik van hun software zul je een duidelijk overzicht krijgen van jouw financiële situatie om zo makkelijker geld te kunnen besparen.

Koop een energiezuinige diepvriezer

Voor deze bezuiniging tip dien je wel eerst geld uit te geven maar dit verdien je snel weer terug. Een energiebesparende diepvriezer is vaak niet de goedkoopste die je kunt vinden, maar dit verschil in prijs verdien je erg snel terug doordat je veel geld bespaard op je elektriciteit rekening. De nieuwe generatie koelkasten en diepvriezers zijn namelijk zo’n 60% goedkoper in energie dan twintig jaar geleden.

Heb jij de vriezer niet helemaal vol? Dan kun je de open plekken het best opvullen met flessen vol water. Open ruimtes in de vriezer zorgen er namelijk voor dat er meer energie nodig is om te vriezen.

Door de vriezer niet in de buurt van een warmtebron te zetten zoals een radiator of in de zon, zorg je er voor dat de vriezer minder stroom verbruikt. Tevens zorg je er het best voor dat de diepvries genoeg ruimte heeft, dus niet te dicht op de muur plaatsen. Heb je meer dan vijf centimeter ijs afscheiding in de vriezer, dan is het tijd om deze schoon te maken om energie te besparen. Het schoonmaken van een vriezer doe je door het ijs te laten ontdooien door de stekker van de vriezer uit het stopcontact te halen.

Het best doe je dit ontdooien van de vriezer in de winter, daar je diepvriesproducten dan het minst snel ontdooien. Om het ontdooien van je diepvriesproducten tegen te gaan, kun je deze in een deken verpakken samen met flessen ijs. Door tijdens het ontdooien van het ijs in de vriezer een kom warm water te plaatsen, zorg je er voor dat het ontdooien sneller gaat. Tevens kun je het beste de deur of klep van de vriezer sluiten tijdens het ontdooien als je een kom met warm water geplaatst hebt, hierdoor zal het ontdooien nog sneller gaan.

Nu je weet wat voor vriezer je het best kunt hebben en hoe je er mee om dient te gaan om energie te besparen zal ik uitleggen wat een grote energiezuinige vriezer te maken heeft met besparen op boodschappen. Herinner je het stukje over aanbiedingen nog? Door groot in te kopen bespaar je geld, met een vriezer kun je veel producten invriezen zodat je er net iets meer van kunt kopen. Zo kun je ook je brood direct na aankoop in de vriezer doen om er alleen van te pakken als je het nodig hebt. Ook kun je restanten van de maaltijd invriezen, zo bespaar je op den duur genoeg geld om de aankoop van de vriezer te doen vergeten.

Zie de pagina: hoe lang voedsel bewaren om precies te zien hoe lang je producten goed kunt houden in de vriezer

Doe op zaterdagmiddag boodschappen

Natuurlijk zul je niet altijd tijd hebben om op zaterdag middag boodschappen te doen, maar heb je even een gaatje in je agenda doe het dan wel, daar je geld besparen op boodschappen zo erg gemakkelijk is. Doordat zondags de (super)markten vaak gesloten zijn, willen ze niet blijven zitten met vlees tot maandag. Daarom doen ze vlees vaak in de aanbieding op zaterdagmiddag, maak hier dan ook gebruik van! Als het goed is ben je in het bezit van een grote energiezuinige vriezer, dus kun  je vlees kopen voor de hele week.
Een nadeel van boodschappen doen op een zaterdag is dat het vaak drukker is dan normaal. Doordat het drukker is dan normaal zie je vaker reclames in de supermarkt van nieuwe producten. Er liggen dan gratis hapjes om je te verlijden tot aankoop van een bepaald product. De gratis hapjes kun je natuurlijk proeven maar denk er aan om je te houden aan je boodschappenlijstje.

De markt lang zo gek nog niet

Tegenwoordig gaan er steeds minder mensen naar de markt daar een supermarkt ook bijna alles heeft. Wat men dan wel vergeet is dat de markt vaak goedkoper is in groenten en fruit dan de supermarkt, dit hangt echter wel af van de markt. Ben jij op de markt en weet je dat groente en fruit goedkoper zijn in de supermarkt? Laat dit de marktkoopman dan weten, wellicht kun je korting krijgen waardoor je alsnog goedkoper uit bent. Het vragen om korting kun je trouwens bij veel meer winkels doen. Je zult versteld staan hoeveel geld je kunt besparen door korting te vragen.

Op de fiets boodschappen doen

Door op de fiets boodschappen te doen bespaar je enorm op je vervoerskosten. Zoals je kunt lezen op LINK verbruikt je auto de meeste brandstof als deze een koude motor heeft. Korte stukjes rijden is dan ook een stuk duurder doordat je auto veel meer brandstof verbruikt dan gemiddeld. Door op de fiets boodschappen te doen bespaar je niet alleen veel geld op brandstof , het is ook nog eens gezond. Op de fiets kun je echter niet zo veel meenemen als in de auto, maar je kunt ook een fietskar kopen. Het aankoop bedrag van een fietskar heb je erg snel weer terug verdiend door te besparen op brandstof.

Eet wat je hebt

Jaarlijks gooien we met zijn allen ongeveer 15% van onze boodschappen in de vuilcontainer. Dit is niet alleen zonde van het geld, maar denk ook eens aan al de dieren die onnodig geslacht zijn of het milieu dat onnodig beschadigd is. Door goed te letten op maximale houdbaarheidsdatums en goed gebruik te maken van jouw energiezuiniger bespaar je geld en het milieu. Door etenswaren te labelen met datums kun je makkelijker zien welke je best het eerst opmaakt.

Elf korte voordelig boodschappen doen tips

 1. Probeer zo veel mogelijk kant en klaarmaaltijden te vermijden. Deze maaltijden zijn vaak niet alleen ongezonder dan verse producten maar ze zijn ook duurder. Gebruik liever maaltijden die je ingevroren hebt, deze zijn net zo snel klaar en nog gezond ook!
 2. Bestel jij vaak eten? Probeer eens in plaats van de snackbar zelf te frituren. Of maak zelf shoarma en koop pizza’s in de supermarkt. Je zult versteld staan hoeveel geld je hier mee bespaard.
 3. Heb je moeite om je te houden aan je boodschappenlijstje? Neem dan gewoon niet meer geld mee dan nodig is. Wat je niet bij je hebt kun je ook niet opmaken.
 4. Door altijd te pinnen heb je wel een overzicht op je bank maar je weet niet precies hoeveel je waar aan uitgeeft. Beter pin je aan het begin van de maand het geld wat je denkt nodig te hebben voor de boodschappen om je hier vervolgens ook aan te houden.
 5. Ben jij iemand die het liefst A-merken koopt? Probeer dan eens een huismerk, dit is vaak van de zelfde kwaliteit.
  Heb jij altijd de neiging om meer te kopen dan dat op je boodschappenlijstje staat? Neem dan geen karretje in de supermarkt maar een mandje. Doordat je mandje snel vol zit zul je minder snel extra producten mee nemen.
 6. Het is bewezen dat mensen die honger hebben meer voedsel kopen. Zorg er dus voor dat je met een volle maag boodschappen gaat doen.
 7. Hoe gezellig het ook is om met het hele gezin boodschappen te doen, doe het niet! Doordat je partner en of kinderen mee gaan, zul je veel sneller producten kopen die niet op je boodschappenlijstje staan.
 8. Zo min mogelijk naar de winkel gaan, dit zorgt ervoor dat je minder vaak geconfronteerd wordt met al de lekkere dingen die je kunnen verleiden tot kopen.
 9. Echte koopjes jagers kunnen naar de Jumbo supermarkt gaan om de geldigheidsdatums na te gaan. Bij versproducten is het namelijk zo dat je ze gratis mag hebben als het op datum is. Als jij bijvoorbeeld op 1 mei een worst ziet die met als geldigheidsdatum 1 mei heeft, dan mag je deze gratis mee nemen. Voor sommige mensen is dit een sport geworden,  om zo gehele winkelmanden met producten gratis mee te nemen.
 10. Door zelf voedsel te kweken in een moestuintje bespaar je geld op je boodschappen. Het zelf kweken van voedsel geeft niet alleen een goed gevoel, maar het is ook nog eens leuk voor de kids. Als je er voor kiest om niet te bespuiten met gif, heb je ook nog eens erg gezonde groentes en fruit. Kruidenplantjes kun je trouwens ook makkelijk zelf kweken. Door deze vlag bij het keukenraam te plaatsen heb je altijd verse kruiden binnen handbereik.
 11. Het kan spijtig genoeg zo zijn dat je na het lezen en het in gebruik nemen van deze tips nog niet rond kunt komen. Schaam je er dan niet voor om gebruik te maken van bijvoorbeeld de voedselbank. Liever even een deuk in je ego dan een gezin die zonder eten zit terwijl dit niet hoeft! Kijk op http://www.voedselbankennederland.nl voor een voedselbank bij jou in de buurt.