besparen op gas

Wanneer je op gas wil besparen, kan je overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Hiervoor kan je op internet de verschillende energieleveranciers onderling vergelijken en de goedkoopste eruit selecteren. Een andere mogelijkheid is om zuiniger met gas om te gaan.

Energie leveranciers vergelijken

 

Gas besparende ideeën:

  • Zet de verwarming eens een graadje lager en zorg dat de warmte in je huis niet zomaar verdwijnt. Een temperatuur van één besparen op gasgraad lager, betekend al een besparing van 7 % op de gasrekening volgens het Nibud. Laat tussendeuren niet onnodig open staan. Laat het zonlicht in de winter ongehinderd naar binnen schijnen en laat het deurtje van de oven gewoon openstaan nadat de oven is gebruikt (natuurlijk wel uitkijken met kleine kinderen). Verder kan je de verwarming al een uur voordat je naar bed gaat op 15 graden zetten. Afkoelen doet het doorgaans maar heel langzaam en voordat je dat gaat voelen, lig jij al in bed. Wanneer je niet thuis bent, kan je verwarming ook een aantal graden lager zetten. Het heeft geen zin om het huis warm te stoken, wanneer er toch niemand thuis is.

  • Gebruik minder warm water. Dit kan door vaker te gaan douchen in plaats van in bad te gaan en korter te douchen. Verder zorgen een thermostaatkraan en een water zuinige douchekop ook voor een flinke verlaging van de gasrekening.

  • Voorkom tocht en plak tocht strips langs ramen en deuren. Natuurlijk kan je niet alles dichtstoppen, een huis moet wel voldoende geventileerd worden. Een onvoldoende geventileerd huis wordt vochtig en hoe vochtiger de atmosfeer, hoe harder de verwarming moet werken om het huis te verwarmen tot een aangename temperatuur.

  • Sluit ’s avonds de overgordijnen in de wintermaanden. Door de isolerende deken voor de ramen blijft de warmte binnen en de kou buiten. De gordijnen moeten dan natuurlijk niet voor de verwarming hangen, in dat geval ben je alleen de ruimte achter de gordijnen aan het verwarmen. Dat schiet niet op. Hetzelfde geldt voor banken of andere voorwerpen die gedeeltelijk voor de radiator zijn geplaatst en zodoende de warmte tegenhouden. Haal deze weg zodat je zo optimaal mogelijk profiteert van de radiatorwarmte.

  • Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Vooral bij een niet geïsoleerde muur of een slecht geïsoleerde muur kan dit een aardige besparing opleveren.

  • Het loont altijd de moeite om je huis extra te isoleren en er zijn vele subsidiemogelijkheden. Kijk eens op de energiesubsidiewijzer om te zien welke subsidievormen in jouw gemeente mogelijk zijn.

  • Maak je brievenbus dicht en hang een bus buiten. Hierdoor ontsnapt er geen warmte meer via de brievenbus. Soms blijft deze ook nog een hele dag open staan, doordat er een krant half in zit en langs de krant ontsnapt alle warmte naar buiten. Door hier aandacht aan te besteden kun je makkelijk besparen op gas.

  • Veel gezinnen koken op gas. Dit is nog altijd goedkoper dan elektrisch koken, aangezien een gasfornuis veel effectiever en energiezuiniger werkt. Natuurlijk verhoogt dit het gebruik van gas, maar daar staat tegenover dat hiermee de elektriciteitskosten fors omlaag gaan. Je kan op koken besparen door niet teveel water in de pan te doen en zoveel mogelijk te koken met de deksels op de pannen.


Zet het hele gezin aan tot besparen

Zet het hele gezin aan tot het besparen van energie door daar iets tegenover te stellen. Wanneer je de energierekening te hoog vindt, ga dan met het gezin rond de tafel zitten en bespreek samen wat jullie gaan doen om de energierekening naar beneden te krijgen. Het geld wat hiermee bespaard wordt kan dat bijvoorbeeld gebruikt worden voor een leuk uitje voor het hele gezin. Ga om de paar maanden weer even samen aan tafel zitten om te bespreken hoe het bezuinigen gaat. Wat gaat goed en wat zijn de verbeterpunten. Hoeveel is er al bespaard en wat moet er nog gebeuren om dat leuke gezinsuitje te kunnen realiseren?