energie besparende maatregelen

Energie besparende maatregelen nemen is vaak gemakkelijker dan men denkt. Je hoeft niet per definitie je huis helemaal te laten isoleren of nieuwe apparaten aan te schaffen met het energie merk A+. Natuurlijk zullen deze dingen wel helpen met het besparen van energie maar er zijn meer mogelijkheden.

  • Energie besparen door apparaten niet op stand-by te zettenenergie besparende maatregelen
  • Energie besparen met kleine aanpassingen
  • Energie besparen met grotere aanpassingen
  • Zelf energie opwekken

Energie besparen door apparaten niet op stand-by te zetten

Veel mensen zetten hun apparaten op stand-by, dit gebeurt vaak onbewust. Deze apparaten zullen stroom blijven nemen en staan dus in feite aan. Zorg ervoor dat je niet onnodig laders in het stopcontact laat zitten, dat alle stekkers van bijvoorbeeld een koffiezetapparaat eruit zijn wanneer je deze niet gebruikt en zet de televisie helemaal uit als je klaar bent met tv kijken. Ook is het belangrijk dat je eens bewust gaat kijken hoe vaak je een lamp onnodig aan laat staan. Het is een kleine moeite maar scheelt  energie en dus bespaar je op de energie rekening.
Kleine energie besparende maatregelen

Je kunt ook kleine aanpassingen in je huis doen waardoor je minder verbruik hebt. Zo kun je denken aan spaarlampen, radiatorfolie, besparende douchekop en meer van dit soort energiebesparende gadgets. Het zijn weliswaar kleine investeringen maar ze verdienen zichzelf snel terug. Wist je dat je met een waterbesparende douchekop zo’n 45 euro per jaar kunt besparen?

Ook kun je besparen door de thermostaat ’s avonds omlaag te zetten en als je er een gewoonte van maakt om overdag je thermostaat iets lager te zetten, op 19 in plaats van op 21 bijvoorbeeld, zul je al aanzienlijk besparen.

Energie besparen met grotere aanpassingen

Mocht je er voor kiezen om grotere aanpassingen te doen zal je je moeten gaan verdiepen in de staat van je huis. Is het goed geïsoleerd? Heb je enkel of dubbel glas? Zijn er kieren of spleten? Sluiten je deuren goed of tocht het erlangs? Allemaal oorzaken van hogere stookkosten. Gelukkig kun je aan al deze punten wat doen. Maar het zijn wel grotere aanpassingen en dus een grotere investering. Mocht je toch serieus nadenken over zo’n ingreep bedenk dan eerst hoe lang je hier nog wil blijven wonen.

Zelf energie opwekken

Er zijn ook manieren om zelf energie op te wekken met behulp van de zon! Je kunt een zonneboiler laten plaatsen. Een zonneboiler minder energie gebruikenmaakt gebruikt van de zon en zal je water dus op zonne-energie verwarmen. Erg handig want de zon kost jou niets. Ook kun je zelf stroom opwekken met behulp van de zon, denk hierbij aan zonnepanelen. Bij zonnepanelen is het handig dat jou dak de juiste helling heeft, bij een te stijl dak zal het moeilijker zijn om de zonnepanelen te plaatsen dan bij een dak waarvan de hellingshoek zo’n 36 graden is.

Al met al zijn er dus erg veel maatregelen die je kunt treffen om minder energie te verbruiken. Je zult dit zeker op jaarbasis gaan merken in de portemonnee. Want waarom zou je geld onnodig uit geven?