besparen op goede doelen

Jaarlijks wordt er voor circa vier miljard aan goede doelen geschonken in Nederland, waarvan 20% door het bedrijfsleven. Dat komt er op neer dat Nederlandse gezinnen gezamenlijk 3,2 miljard op jaarbasis doneren aan goede doelen. Hier is natuurlijk niets mis mee, het is zelfs goed dat er zo veel mensen aan medemens, dier of milieu denken. Soms geeft men hier echter meer geld aan uit dan goed is of het gegeven geld komt maar voor een klein gedeelte terecht bij het doel zelf. Het is dan ook verstandig om eerst te kijken hoeveel je zelf kunt missen voordat je grote bedragen uit gaat geven. In dit artikel kun je lezen hoe je verstandig om kunt gaan met giften aan goede doelen.

  • Bepaal hoeveel je wilt geven aan een goed doel
  • Leer om nee te zeggen tegen een collectant
  • Vrijwilliger wordenBepaal hoeveel je wilt geven aan een goed doel

Kun je zelf niet zo veel geld missen maar wil je wel graag geld doneren aan goede doelen, zorg er dan voor dat je van te besparen op goede doelenvoren uitrekent hoeveel je kunt missen. Door uit te rekenen wat je op jaarbasis kunt missen, weet je precies hoeveel je uit kunt geven aan goede doelen. Door dit aan het begin van het jaar te doen kun je op internet rustig nagaan aan welke doelen jij geld wil doneren.  Op de website goededoelen.nl kun je verschillende goede doelen vinden waar je geld aan kunt doneren, zo kun je rustig uitzoeken waar een bepaalde stichting zich voor inzet. Op deze manier komt jouw geld terecht bij goede doelen die in jouw ogen goed werk doen en geef je niet zomaar geld aan een stichting waarvan je eigenlijk niet precies weet wat ze doen of wat de topmensen van die stichting verdienen.  Het is dan ook zeker aan te raden om uit te zoeken wat de mensen van een organisatie verdienen zodat niet het grootste gedeelte van je schenking bij mensen terecht komen die een salaris hebben van meer dan €200.000,00. Mijn advies is dan ook; zoek eerst zo goed mogelijk uit waaraan je jouw zuur verdiende centen worden besteed.

Over de ‘zee’ van goede doelen waarin we kennelijk zo sterk geloven is veel kritiek ontstaan. Fraudes, tonnen aan salarissen, disproportionele overheadkosten, vertrekpremies, grote lease-auto’s, panden op A-locaties, directe loyaliteit aan dictators, vrijwel de helft of meer van het vermogen wordt belegd en daarbij ook nog eens in uiterst controversiële zaken zoals clusterbommen, landmijnenproducten (onderzoek Zembla), zwaar vervuilende mijnbouw, tabak, kinderarbeid, en ga zo maar door. Voor meer informatie over goede doelen en wat ze daadwerkelijk met hun geld doen kun je kijken op de volgende website.

Leer om nee te zeggen tegen een collectant

Heb jij ook zo veel moeite om nee te zeggen tegen collectanten? Leer dan om vaker nee te zeggen voordat je weer vast zit aan een hoeveel geld goed doelmaandelijkse betaling als donateur. Blijf je toch steeds weer geld geven aan de collectant aan de deur omdat je geen nee kunt zeggen, terwijl je het geld eigenlijk niet kunt missen? Plak dan een sticker op je de deur om duidelijk te maken dat je geen behoefte hebt aan collectanten. Op deze manier heb je een stuk minder last van mensen aan je deur die alleen maar geld van je willen. Word je door mensen op straat aangesproken om donateur te worden van een goed doel? Doe dit dan niet meteen en kijk eerst eens op internet om informatie op te doen. Denk er ook direct aan dat die erg overtuigende persoon waarschijnlijk is ingehuurd en een provisie krijgt op elke nieuwe donateur. Deze commissie kan zelfs zo hoog zijn dat het bedrag dat jij het eerste jaar doneert naar die persoon of promotiebedrijf gaat!
 Vrijwilliger worden

Kun je eigenlijk geen geld missen voor een goed doel of wil je niet dat jouw geld hoofdzakelijk naar mensen gaat met enorm hoge salarissen, maar wil je toch iets doen dan is het wellicht een goed idee om vrijwilliger te worden.  Door vrijwilliger te worden bij een door jou bepaalde instelling weet je zeker dat jouw inzet op de juiste plaats terecht komt en een groot voordeel is dat je geld overhoudt voor andere dingen. De Unie Van Vrijwilligers Nederland is een organisatie waarbij je je in kunt schrijven om vrijwilliger te worden. Op hun website  http://uvvnet.nl is meer informatie te vinden over de mogelijkheden. Zo zijn er nog meer mogelijkheden om vrijwilliger te worden door bijvoorbeeld te helpen bij de voedselbank, een kringloop winkel enzovoort. Door even tijd te besteden op internet en te zoeken op zoekmachines zoals google.nl kun je diverse organisaties vinden waar jij als vrijwilliger aan de slag kunt.